"GENERAL ARMAGEDON" NEPREPOZNATLJIV: Surovikin smršao i pustio bradu, ima važan zadatak u AFRICI (FOTO)
Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

"GENERAL ARMAGEDON" NEPREPOZNATLJIV: Surovikin smršao i pustio bradu, ima važan zadatak u AFRICI (FOTO)

Planeta -

Sergej Surovikin zvani i „General Aramagedon“ ponovo se pojavio.

Naime na društvenim mrežama osvanule su slike ovog ruskog generala bivšeg komandanta Vazdušno kosmičkih snaga, koji je postao poznat po tome što je 9. oktobra 2022. godine pokrenuo odmazdu na ukrajinski energetski sektor, zatim u junu 2023 napravio liniju nazvana po njemu „Surovikinova linija“ koja je slomila ključnu ukrajinsku ofanzivu i na kraju nerazjašnjena njegova uloga u pobuni Vagnerovaca.

U svakom slučaju na dve slike na jednoj kao puši lulu, a na drugoj kako stoji na stenju može se videti kako je general značajno istanjio svoju liniju, smanjio telesnu masu.

Koji je zadatak Surovikina za sada nije poznat, mada među Rusima se već uveliko spekuliše da su „Generala Armagedona“, posle pobune Vagnera krajem juna 2023. godine angažovali Sergej Šojgu i Junuz Bek Jevkurov za čoveka za specijalne zadatke i da je on dobio komandu nad vojnom formacijom koja se zove „Afrički korpus“.

Sudeći po slikama verovatni zadatak Surovikina je rad na dekolonizaciji Afrike, i primoravanju SAD i Francuske da napuste Afrički kontinent za koji je istorijski bila zainteresovana posebno Francuska kao bivša kolonijalna sila koja je iz zemanja Sahela crpela razne rude posebno uranijum za rad njenih nuklearnih elektrana.

Ono po čemu je Surovikin ostao upamćen bila je i naredba o povlačenju ruske vojske iz Hersona sa leve obale na desnu koja je znatno bila uzvišenija. To se pokazalo opravdanim kada je u maju mesecu u vazduh bila dignuta brana Nova Kahovka na Dnjepru. Ukrajina i Rusija se i dalje optužuju jedna drugu za ovaj napad.

Ruski predsednik Vladimir Putin u štabu Južnog vojnog okruga uručio je poslednjeg dana 2022. orden Svetog Đorđa 3. stepena komandantu grupacije trupa u zoni Severnog vojnog okruga generalu Sergeju Surovikinu.

Sergej Surovikin
foto: Printscreen Twitter

Dana 11. januara 2023. usledio je šok. Naime, Ministarstvo odbrane imenovalo je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za komandanta ruske vojske u Ukrajini. Sergej Surovikin koji je imenovan u oktobru2022 na taj položaj, postao je zamenik Gerasimova.

U septembru 2023 godine dok su svi nagađali da je Surovikin u kućnom pritovoru ili likvidiran jer je navodno stao na stranu pokojnog Jevgenija Prigožina u fingiranom puču on se pojavio na afričkoj Turniji. Viđen je u Aklžiru i Libiji.

Sergej Surovikin
foto: Facebook printscreen

Surovikin ima pozamašno iskustvo rata još iz Sirije gde je imao značanu ulogu u tamošnjem ratu protiv Islamske države i vojnih formacija Al Kaide i džihadističkih formacija u provinciji Alepo i Homs. Inače Suvorikin je bio taj koji je zaustavio pripremu džihadističkih grupa i boraca islamske države da u sveopštem napadu okončaju vlast Bašara al Asada.

Surovikin je izgleda dobio zadatak da komanduje novom formacijom zvanom „Afrički korpus“ koja već preuzima vojne zadatke od istoka Libije do zemalja Sahela Nigera, Centralnoafričke Republike, Čada pa do Gvineje Bisao na zapadu Afrike.

Surovikin je rođen 11. oktobra 1966. godine u Novosibirsku . Završio je vojnu akademiju u Omsku kao tenkista, što je bilo malo čudno jer preuzeo dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva. Završio je i vojnu akademiju Frunze. Svoju karijeru počeo je u eltinoj Tamanskoj tenkovskoj diviziji gde je bio komandant 1, motostreljakog bataljona. Učestvovao je i u Drugom Čečenskom ratu od 2004.

Sergej Surovikin
foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ono što seza njega kažu da je general koji ne voli improvizacije i aljkavost podređenih. Od njih zahteva disciplinu i red, pa je prozvan i general armagedon.

„On je iz Novosibirska, sasvim drugi metalitet, a znamo šta su ljudi iz Sibira uradili 1941. Šta možemo da očekujemo od novog komandanta, pa možemo da očekujemo masovnu upotrebu avijacije, masovno bombardovanje. To što neko dolazi iz vazduhoplovstva, znači da će biti masovne upotrebe avijacije. To je naprosto znak ruske promene taktike, kaže magistar međunarodnih odnosa Boško Jovanović.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

05:19

MOGUĆ SUKOB RUSIJE I NATO SNAGA General u penziji upozorio: Putin spreman na nuklearni rat ODRŽAVAJU BOJEVE GLAVE U PUNOM STANJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track