Ukrajina: Biciklima i jaganjcima kupuju glasove birača!
Foto: REUTERS

Parlamentarni izbori

Ukrajina: Biciklima i jaganjcima kupuju glasove birača!

Planeta -
Ukrajinci danas biraju članove skupštine pod budnim okom Evropske unije, koja je zabrinuta za demokratiju u toj bivšoj sovjetskoj republici, gde je korupcija duboko ukorenjena

KIJEV - Test za demokratiju.Ukrajinci danas biraju predstavnike parlamenta na prvim velikim izborima otkako je 2010. na vlast došao aktuelni predsednik te zemlje Viktor Janukovič. Izbori se sprovode pod budnim okom Evropske unije, koja je zabrinuta za demokratiju u toj bivšoj sovjetskoj republici, jer se kandidati već uveliko takmiče u poklonima namenjenim za birače. Građani od njih tako dobijaju novac, čokoladu, bicikle, čak i jaganjce, što prema procenama stručnjaka samo svedoči o ukorenjenosti korupcije u državi.Ta praksa najraširenija je u glavnom gradu Kijevu, gde su, primera radi, članovi izbornog štaba jednog kandidata vladajuće stranke delili čaj i čokoladu biračima. Takođe, veterani iz Drugog svetskog rata dobijali su džakove šećera, ulje i konzerve ribe, uz reklamni materijal sina ukrajinskog premijera Aleksija Azarova, koji se bori za drugi poslanički mandat. Ostali kandidati poklanjaju naočare penzionerima, školske torbe učenicima, invalidska kolica njihovim korisnicima, ali i bicikle ili besplatne karte za fudbalske utakmice, navodi Komitet ukrajinskih birača.Ipak, ukrajinski mediji ocenili su da je najinteresantniji primer korupcije zabeležen u regionu Odese, na jugu Ukrajine, gde je kandidat na izborima poklonio žive jaganjce stanovnicima jednog sela. Opet, neki kandidati imaju i malo drugačiji pristup, pa finansiraju obnovu dečjih igrališta, staza ili zgrada.Prema ukrajinskim zakonima, svaki poklon biraču koji je vredniji od tri evra spada u indirektnu korupciju, za šta je predviđena novčana kazna, ali u praksi kandidati rizikuju samo da dobiju upozorenje, objasnio je jedan izvor iz Centralne izborne komisije. Inače, prema nedavnoj anketi gotovo 12 odsto birača reklo je da je spremno da proda glas.

Viktor Janukovič osvojiće između 23 i 33 odsto glasova
Viktor Janukovič osvojiće između 23 i 33 odsto glasova

Andrij Ševčenko
Andrij Ševčenko

Pet grupacija prelazi cenzusZa 450 mesta u jednodomnom parlamentu i petogodišnji mandat konkuriše 5.200 kandidata. Prema rezultatima anketa, u novi ukrajinski parlament najverovatnije će ući Partija regiona predsednika Viktora Janukoviča, za koju će glasati između 23 i 33 odsto glasača, i opoziciona partija Udar bivšeg svetskog prvaka u boksu Vitalija Klička, sa 17 odsto osvojenih glasova.Budući poslanici mogli bi da budu i iz redova opozicionog saveza, u kojem su i pristalice bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, sa između 15 i 24 odsto dobijenih glasova, kao i iz Komunističke partije Ukrajine i nacionalističke stranke Svoboda, kojima će svoj glas dati između devet i 13, odnosno tri i šest procenata Ukrajinaca. Među kandidatima za poslanike je i bivša fudbalska zvezda Andrij Ševčenko, član opozicione partije Ukrajina napred.Inače, polovina poslanika bira se proporcionalnim sistemom, a druga polovina većinskim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja