Lajtl: Postoji opasnost raspada evrozone

Beč

Lajtl: Postoji opasnost raspada evrozone

Planeta -
Kristof Lajtl predsednik privredne komore Austrije je upozorio na rasformiranje zajedničke valutne unije i ukazao na analize prema kojima bi Austrija bila snažno pogođena

BEČ - Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl upozorio je na opasnost raspada evrozone, izjasnivši se za dalje "transfuzije krvi" Grčkoj.

Lajlt je, gostujući na državnoj televiziji ORF, rekao da je protiv formalnog brisanja dugova Grčkoj, ali da smatra da bi povraćaj novca trebalo produžiti na više decenija.

"Da li će to biti 80, 50 ili 30 godina, o tome se može diskutovati", poručio je on.

Lajtl je situaciju uporedio s prezaduženim preduzećem, kome banke, ukoliko ima pozitivne prognoze za budućnost, produžavaju rokove i daju nove kredite, kako bi moglo da nastavi rad.Istovremeno je upozorio na rasformiranje zajedničke valutne unije i ukazao na analize prema kojima bi Austrija time bila snažno pogođena i samo u prvoj godini bi se to osetilo sa padom privrede za 10 odsto, kao i sa 100.000 manje radnih mesta.

Lajtl je kazao da "Evropa pati, jer su njene vođe često "osrednje"" i dodao da evropskiposlanici Danijel Kon-Bendit i Gi Ferhofštat, koji su napisali pamflet za saveznu državu Evrope, predstavljaju sasvim drugačiji format, pa bi njih trebalo pustiti da se pokažu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track