PUKLI: EU ostala bez novca!

Propali pregovori

PUKLI: EU ostala bez novca!

Planeta -
Evropski parlament saopštio da su propali pregovori između tog tela i Veća EU o budžetu za 2013, jer su neke članice odbile da najpre popune deficit od 8,9 milijardi evra iz 2012.

BRISEL - Sukob stavova.Evropska unija ostala je bez novca, objavio je Evropski parlament nakon što su preksinoć, i pre nego što su započeli, propali pregovori između tog tela i Veća EU o budžetu Unije za 2013. To se dogodilo zbog spora između zemalja članica i Evropske komisije, koja je od njih tražila da najpre pokriju budžetski deficit zajednice od 8,9 milijardi evra, nastao u 2012.Prema saopštenju parlamenta, u budžetu za 2012. nema dovoljno novca za plaćanje računa, odnosno za isplatu novca zemljama članicama koje su finansirale različite projekte EU. Reč je o projektima koji se tiču obrazovanja, infrastrukture i istraživanja. Zato je Evropski parlament podržao predlog komisije da se u njega doda 8,9 milijardi evra, kojim bi se to pokrilo, ali manji deo zemalja članica blokirao je takvu meru. Među njima su i neke od najuticajnijih - Britanija, Holandija i Nemačka, koje smatraju da bi takva mera povećala budžet Unije za dodatnih 9,5 odsto, što je za njih neprihvatljivo. Iako shvataju da EU treba da plati račune koji joj stižu na naplatu, to bi u vreme kada mnoge države sprovode stroge mere štednje kod kuće bio ogroman izdatak za ionako krhke nacionalne budžete.- EU mora da pokaže malo više fiskalne discipline, koju traži od svojih članica. Jasno smo ranije rekli da želimo da vidimo smanjenje budžeta, a ne njegovo povećanje. To se odnosi i na onaj za 2012, kao i za naredni za 2013 - rekao je Greg Klark, britanski predstavnik na sastanku.Analitičari ističu da neuspeh tih pregovora još više podriva nadu da će čelnici EU uspeti da se dogovore o ključnom budžetu zajednice za period od 2014. do 2020, o kojem bi trebalo da se raspravlja krajem ovog meseca.

Rok za dogovor do utorkaGlavni pregovarač Evropskog parlamenta Alen Lamasur istakao je da komisija mora da podnese novi predlog za rešenje pitanja budžeta pre nastavka pregovora, a krajnji rok za to je utorak. To znači da Veće EU i parlament imaju još manje od 86 sati da pronađu rešenje spora.

Pomoć žrtvama zemljotresaJedini sporazum članica Evropske unije postignut u petak uveče i odnosi se na novčanu pomoć u iznosu od 670 miliona evra žrtvama zemljotresa u Italiji. Nije, međutim, dogovoreno odakle će se ta pomoć finansirati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track