ZLIKOVAC: Čuvar iz Aušvica uhapšen u 93. godini!

Hans Lipšis kaže da je bio samo kuvar

ZLIKOVAC: Čuvar iz Aušvica uhapšen u 93. godini!

Planeta -
Nemačke vlasti do sada nisu mogle da podignu optužnicu protiv Lipšisa pošto je raniji zakon zahtevao dokaze koji bi ga povezali sa konkretnim zločnima

BERLIN - Nemačke vlasti saopštile su danas da su uhapsile devedesettrogodišnjeg muškarca, osumnjičenog da je bio čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic. Hans Lipšis priveden je nakon što je tužilaštvo zaključilo da postoje ozbiljni dokazi da je od 1941. do 1945. godine bio saučesnik u zločinima nad zatvorenicima u Aušvicu.

Lipšis je priznao da je za vreme rata bio pripadnik stražarske jednice SS u Aušvicu, gde je ubijeno oko 1,5 miliona ljudi, uglavnom Jevreja, ali je tvrdio da je bio samo kuvar. Uhapšeni Nemac je posle rata, 1950. godine emigrirao u Čikago, ali je 1983. godine proteran iz SAD pošto je lagao o svojoj ratnoj prošlosti. Nemačke vlasti do sada nisu mogle da podignu optužnicu protiv Lipšisa pošto je raniji zakon zahtevao dokaze koji bi ga povezali sa konkretnim zločnima.

Predmet se sada, međutim, vodi na istoj pravnoj osnovi koja je korišćena i protiv Džona Demjanjuka, koji je posle deportacije iz SAD osuđen za sučesništvo u ubistvu na osnovu činjenice da je bio čuvar u nacističkom logoru smrti Sobibor. Prema toj novoj pravnoj teoriji, optuženi, i bez dokaza o konkretnom zlodelu, može da bude osuđen za saučesništvo ako je bio čuvar u logoru čija je jedina svrha bila ubijanje ljudi. Efraim Zurof, iz Centra Simon Visetal koji se bavi potragom za preživelim nacističkim zločincima, nazvao je hapšenje Lipšisa, četvrtog sa njegovog spiska "najtraženijih ratnih zločinaca", dobrim početkom.

U prošlomesečnom intervjuu za dnevnik Velt (Die Welt), Lipšis je rekao da je ceo rat proveo kao kuvar i da nije video nikakva zverstva, iako je čuo "o tome šta se događa". Tužilaštvo u nemačkom gradu Štutgartu prenelo je ocene lekara da je Lipšis u dovoljno dobrom zdavstvenom stanju da može da bude zadržan u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track