GENERALNA PROBA: Rusi vežbaju za paradu
Foto: Reuters

Dan pobede

GENERALNA PROBA: Rusi vežbaju za paradu

Planeta -
Paradni odredi marširali su pored 265 metara široke bine, a pripreme za 68. paradu u slavu pobede nad fašizmom pratio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

MOSKVA - Ruska vojska izvela je danas na Crvenom trgu u Moskvi generalnu probu tradicionalne parade povodom Dana pobede 9. maja, uz učešće 11.000 vojnika, više od 100 borbenih vozila i 68 vazduhoplova.

Paradni odredi marširali su pored 265 metara široke bine, a pripreme za 68. paradu u slavu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu pratio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, dok je trupama komandovao general pukovnik Vladimir Čirkin u svojstvu glavnokomandujućeg kopnene vojske.

Kao i svake godine Moskovljani su sa oduševljenjem pozdravljali učesnike parade i klicali tokom njihovog prolaska glavnim ulicama, a na Crvenom trgu se okupilo nekoliko stotina odabranih kojima su uručene pozivnice.Počasna mesta na paradi, koja će biti održana prekosutra, pored pripadnika državnog i vojnog vrha Rusije, zauzeće veteran Drugog svetskog rata i njihovi gosti iz savezničkih armija.

Parada će trajati 45 minuta, a u slučaju kiše avioni ratnog vazduhoplovstva nadleteće Crveni trg sat vremena uoči početka svečanosti kako bi specijalnim hemikalijama zaprašili oblake i sprečili padavine tokom održavanja parade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track