Putin: Nema dokaza o hemijskom napadu u Siriji!
Foto: REUTERS

Razgovor sa britanskim premijerom

Putin: Nema dokaza o hemijskom napadu u Siriji!

Planeta -
Dejvid Kameron insistirao da su skoro bez sumnje napad izvele snage režima

LONDON - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da za sada nema dokaza da su sirijske snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika, saopštila je kancelarija Kamerona. Tokom telefonskog razgovora dvojice lidera, Putin je kazao da "nema dokaza da je izvršen napad hemijskim oružjem, niti ko bi mogao da bude odgovoran", rekao je predstavnik kancelarije britanskog premijera, a preneo AFP.

Kameron je insistirao da su skoro bez sumnje napad izvele snage režima, i smatra da pobunjenici nisu sposobni za to. Kameron je istakao da su režimske snage započele veliku ofanzivu u oblasti u kojoj se, navodno dogodio napad hemijskim oružjem, nekoliko dana pre incidenta. "Režim je takođe sprečio prilaz toj oblasti stručnjacima za oružje Ujedinjenih nacija odmah posle napada, što sugeriše da oni nešto kriju", rekao je Kameron ruskom predsedniku, prenela je francuska agencija.

Ranije danas Rojters je, pozivajući se na izvor iz britanske vlade, javio da je premijer Velike Britanije prekinuo odmor kako bi predsedavao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj se razgovara o "najboljem odgovoru na navodni hemijski napad" u Siriji 21. avgusta, za koji se međusobno optužuju sirijske vlasti i naoružani pobunjenici. Putin i Kameron su u današnjem telefonskom razgovoru ponovili da je upotreba hemijskog oružja zabranjena i da onaj koji ga koristi zaslužuje ozbiljan odgovor međunarodne zajednice.

Ruska agencija Itar-Tass je ranije danas izvestila da je Putin, koji je u radnoj poseti Kemerovskoj oblasti, privremeno napustio sastanak posvećen grejno-energetskom sistemu da bi razgovarao s britanskim premijerom. Podsećajući da Putin i Kameron poslednjih meseci održavaju redovne kontakte, ruska državna agencija dodaje da je jedna od centralnih tema njihovih razgovora, osim bilateralne saradnje, bila i situacija u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track