CAR: Najbogatiji Kinez poseduje 22 milijarde dolara

Nosio gajbice

CAR: Najbogatiji Kinez poseduje 22 milijarde dolara

Planeta -
Vang, čija korporacija Dalijan Vanda grup upravlja hotelima, bioskopima i robnim kućama, smenio je na prvom mestu prošlogodišnjeg rekordera Zonga Kingua, čije bogatstvo se procenjuje na 18,7 milijardi dolara

PEKING - Kineski milijarder Vang Đijanlin, koji je prošle godine kupio jedan od najvećih američkih bioskopskih lanaca, novi je najbogatiji Kinez, sa imovinom koja se procenjuje na 22 milijarde dolara, objavio je danas Hurun report, koji pravi godišnju listu najbogatijih ljudi u Kini.

Vang, čija korporacija Dalijan Vanda grup upravlja hotelima, bioskopima i robnim kućama, smenio je na prvom mestu prošlogodišnjeg rekordera Zonga Kingua, čije bogatstvo se procenjuje na 18,7 milijardi dolara. Vangova kompanija je prošle godine kupila AMC bioskope za 2,6 milijardi dolara, što je najveća suma izdvojena za kupovinu neke američke kompanije ikada.

Hurun report je naveo da je rast vrednosti akcija doprineo da se ove godine broj Kineza čija se imovina procenjuje na najmanje milijardu dolara poveća sa 64 na 315, u poređenju sa prethodnom decenijom, kada nije postojao nijedan. Zahvaljujući skoku akcija, prvih pet Kineza na listi udvostručio je svoje bogatstvo.

Hurun navodi da je 559 bogataša sa liste u prethodnih godinu dana zabeležilo rast bogatstva, dok je kod 252 biznismena ono opalo. Jedna od četiri osobe od 1.021 sa spiska najbogatijih Hurun reporta zaradila je bogatstvo od nekretnina. Cene nekretnina u Kini su skočile, najviše zahvaljujući velikom vladinom ulaganju i bankarskim kreditima, kao odgovoru na globalnu ekonomsku krizu 2008.

Rast cena nekretnina uticao je, međutim, na produbljivanje jaza između bogate kineske elite i siromašne većine, što je podstaklo socijalne tenzije. Najbogatija žena u Kini nalazi se na petom mestu liste Hurun reporta, a radi se o Jang Huijan, čije bogatstvo iznosi 8,3 milijardi dolara.

Ona je ćerka osnivača firme za nekretnine Kantri gardens, a 2007, kada je preuzela od oca upravljanje firmom, bila je prva na listi najbogatijih Kineza. Kina ima najviše milijardera posle SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track