SLABA IZLAZNOST: Austrijance evropski Izbori ne zanimaju!
Foto: Tanjug

Poražavajuća statistika

SLABA IZLAZNOST: Austrijance evropski Izbori ne zanimaju!

Austrija -
Čak 50 odsto građana smatra da političare interesuje samo sopstvena karijera i da uopšte nemaju sluha za brige "malih" ljudi

BEČ - U Austriji se u nedelju 25. maja ne očekuje velika izlaznost na izborima za poslanike u parlamentu Evropske Unije.

U Austriji je učešće glasača na izborima za evropske poslanike postalo manje nego polovično. Uopšte, kada je u pitanju EU, najviše glasača zabeleženo je 1994, kada je nacija glasala da li Austrija uopšte treba da postane članica EU. Tada je na birališta izašlo 82,3 odsto Austrijanaca sa pravoma glasa, od kojih je dve trećine (66,6 odsto) glasalo za pristupanje Austrije EU.

Posle toga Austrija je imala pravo da bira poslanike u Evropskom parlamentu. Prvi put je to učinila 1996, kada je na birališta izašlo više od dve trećine glasača (67,7 odsto).

Od tada, ni jedan jedini put na izbore za poslanike u EU nije izašlo više od polovine ljudi u Austriji. Na izborima 1999. izlaznost je bila 49,4 odsto, 2004. je bila 42,4 odsto, 2009. godine 46,0 odsto.

Dnevni list Standard uradio je anketu kako bi opipao puls birača i njihovo mišljenje o izborima i koliko oni mogu uticati na promene. Rezultati su poražavajući jer većina građana sa pravom glasa uopšteno nema lepo mišljenje ni o izborima a ni o političarima.

Evo kako su odgovorili:

50% - Političare ionako interesuje samo sopstvena karijera

45% - Političari nemaju sluha za brige "malih" ljudi.

32% - Toliko sam nezadovoljan/na političkim sistemom, da neću glasati.

25% - Partijski programi me ne privlače

22% - Nijedna partija ne zastupa moje interese

21% - Moj glas ionako ništa ne može da promeni

19% - Partije gotovo da se i ne razlikuju međusobno

5% - Ne može da se odluči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja