Aparati za pomoć pri infarktu od sada i na bečkim ulicama!
Foto: Grad Beč

Javni defibrilatori

Aparati za pomoć pri infarktu od sada i na bečkim ulicama!

Austrija -
Uređaji će biti postavljeni na deset lokacija širom grada i njima će moći da rukuju i laici

BEČ - Početkom oktobra na ulicama Beča biće postavljen prvi javni defibrilator uređaj za pomoć osobama koje na ulici dobiju srčani udar.

Građanim je trenutno na raspolaganju 500 defibrilatora, ali su oni uglavnom u policijskim automobilima, na bazenima, univerzitetima i stanicama podzemne železnice. Grad sada postavlja ove uređaje na otvorenom jer statistike pokazuju da svake godine od srčanog udara umre 3.500 građana.

Defibrilatori na ulicama namenjeni su laicima i njima se izuzetno lako rukuje. Kompanija kojoj je poveren zadatak postavljanja tabli sa uputstvom za korišćenje ovih uređaja, ugradiće moderne, digitalne table, a prvi javni defibrilator biće postavljen ovih dana.

"Najpre ćemo postaviti defibrilatore na deset lokacija širom grada, a zatim ćemo nastaviti da instaliramo nove, kako bi, u narednih nekoliko godina, na teritoriji grada Beča sva javna mesta sa povećanim rizikom bila opremljena ovim uređajima“, kaže Mario Kramel (Mario Krammel), radnik hitne službe.

Cilj ovog projekta je postaviti defibrilatore tako da u svim delovima grada uređaj do unesrećenog stigne za maksimum tri minuta. Kada se defibrilator skine sa stuba uspostavlja se direktan kontakt sa centralom Hitne pomoći koja putem GPS-a utvrđuje gde se pacijent nalazi. Na ovaj način osoba ne mora da zove Hitnu pomoć, već se može odmah posvetiti reanimaciji unesrećenog.

Budući da se 80 odsto svih slučajeva srčanog zastoja dogodi kod kuće, Kramer je najavio i ugradnju defibrilatora u stambenim zgradama.

"Bez obzira na to, neko od ukućana treba odmah da počne sa reanimacijom“, objasnio je on i dodao da je defibrilator ionako uvek drugi korak, nakon ručne masaže srca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track