BEČKI STANDARD TVRDI: Austrija odbila Kineze i pored dobre ponude za Hipo banku na Balkanu!

Kasno se javili

BEČKI STANDARD TVRDI: Austrija odbila Kineze i pored dobre ponude za Hipo banku na Balkanu!

Austrija -
Kinezi su u septembru ponudili do 350 miliona evra, što je za 40 miliona više od sledećeg najboljeg ponuđača, prenosi list

BEČ - Austrijske vlasti nisu uzele u obzir dobru ponudu kineske "Čajna enerdži rizerv end hemikals grupacije" (China Energy Reserve & Chemicals Group) u procesu prodaje mreže banaka na Balkanu Hipo Alpe Adria banke, tvrdi bečki dnevnik Standard.

Ponuda je i pored odličnih uslova ostala nezapažena jer su Kinezi kasno ušli u proces, tek posle 9. maja, piše list.

Kinezi su u septembru ponudili do 350 miliona evra, što je za 40 miliona više od sledećeg najboljeg ponuđača, prenosi list.

Standard, takođe, tvrdi da je bugarsko-ruski konzorcijum okupljen oko "Via grupacije" tražio daleko manje garancije nego što to čini budući kupac američki fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema pisanju bečkog lista, Advent je sebi obezbedio mnoge prednosti, kao na primer, da će uneti svega 50 miliona sopstvenog kapitala, a ostalih 150 miliona evra vezani su za rokove. Poslednja tranša od 2,2 milijarde evra, na osnovu refinansiranja, treba da bude prosleđena tek 2020. Uz to Amerikanci mogu da vrate do 600 miliona evra nenaplativih kredita.

Bugarsko-ruski konzorcijum, koji je ponudio povoljnije garancije, nije uzeta u obzir, kako ističu u Beču, jer nije na vreme formalno predata. Konzorcijum će, kako je najavljeno, podneti žalbu EU.

Za konačnu prodaju mreže Hipo na Balkanu potrebno je odobrenje nemačke "Bajer LB“, bivše vlasnice Hipo banke, kao i zeleno svetlo EU.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling) je pre dva dana izjavio da će Evropska komisija proveriti austrijski plan prodaje filijala Hipo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi americkom fondu Advent kako bi bila sigurna da se ne radi o potencijalnoj "prikrivenoj pomoći", što je mimo propisa EU.

"Još moramo proveriti može li se ta transakcija prema zakonima EU eventualno protumačiti kao prikrivena mera državne pomoći. EU je vrlo strog u tome smislu", rekao je Šeling.

Hipo je već primio 5,5 milijardi evra državne pomoći, a Šeling nije mogao da kaže koliko će još biti potrebno. Dodao je da nije potpisan nikakav sporazum o prodajnoj ceni.

"Pretpostavljamo da je ugovor uobličen tako da ne uključuje dodatne troškove. Pregovaralo se uglavnom o refinansiranju, a ne o pravoj prodajnoj ceni", objasnio je austrijski ministar finansija.

Iz Hipo banke napominju da je Advent International ponudio potrebne garancije, pa će iznos refinansiranja od 2,2 milijarde evra koji ostaje u balkanskoj mreži biti otplaćen. Americki fond rizicnog kapitala udružio je snage s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u ponudi za kupovinu Hipovih filijala u Jugoistočnoj Evropi, podsetio je Rojters.

Austrija je 2009. bila primorana da nacionalizuje Hipo banku jer se našla na ivici kolapsa, pa je Evropska komisija prošle godine naložila Austriji da do sredine 2015. pronađe kupca za balkansku mrežu ogranaka, prvorazrednu imovinu banke, u zamenu za odobravanje državne pomoći. Ostala imovina izdvojena je u "lošu banku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track