BOSANKA (17) U RALJAMA MAFIJE: Rođena tetka je primoravala da džepari po Beču!

Završila u zatvoru

BOSANKA (17) U RALJAMA MAFIJE: Rođena tetka je primoravala da džepari po Beču!

Austrija -
Rođena u Bosni, devojčica je imala samo tri godine kada je prodata svojoj tetki koja ju je odvela u Belgiju i obučila za džeparenje

BEČ - Pokrajinski sud u Beču osudio je na godinu i po dana zatvora jednu 17-godišnjakinju rodom iz Bosne zbog džeparenja. Njen advokat kažu da je tinejdžerka žrtva trgovine belim robljem i da je bila prodata svojoj tetki iz Belgije kada je imala samo tri godine.

U drugoj polovini 2014, između jula i decembra, kada je uhvaćena, devojka je izvela barem 134 krađe i nakrala novca i drugih stvari u vrednosti od oko 70.000 evra. Sve ukradeno je morala da da svojim šefovima.

Advokat saoseća sa osuđenom:

"Neverovatno je da u Evropi 21. veka još postoji trgovina decom. Optužena je prisiljavana, zlostavljana, tučena. Morala je da spava u parku. Retko kada joj je bilo tako dobro kao sada, kada je u zatvoru“, naglasio je advokat.

Rođena u Bosni, devojčica je imala samo tri godine kada je prodata svojoj tetki. Tetka ju je odvela u Belgiju i tamo obučila za džeparenje. Već sa devet godina je počela da krade, priznala je na sudu.

"Tetka me odvela u Pariz da džeparim ljude.“

Njen brat od tetke, sin tetke iz Belgije, je, sa još nekim ljudima, nadzirao "promet“ svoje male rođake. Plen je slao u Belgiju. Nakon što je u Francuskoj bila kažnjena po četvrti put, tetka je shvatila da je Pariz postao "previše vruć“.

Preselile su se u Beč gde je krala od jula prošle godine i to sa još četiri maloletnice, od kojih je sa nekima u srodstvu. I u Austriji su bile pod nadzorom tetkinih ljudi iz pozadine. Oni su ih terali da grupno džepare ljude, u prvom redu u podzemnoj železnici i drugim sredstvima javnog prevoza, kao i na bečkim trgovima i ulicama na kojima je obično mnogo ljudi.

"Nije mi bilo lako, ali šta drugo da radim?“, kazala je na sudu devojka. Policija u Beču je hvatala nekoliko puta, ali i puštala, verujući joj da ima samo 12 godina, jer je veoma mladolika. U proseku je uspevala da izvede četiri krađe dnevno. Kada je plen premašio 15.000 evra, slao se tetki u Belgiju.

Optužena je uhapšena 8. decembra, zajedno sa jednom saučesnicom, koja mora da odgovara pred sudom u odvojenom procesu. Na bazi video-snimaka iz metroa i sa javnih mesta u Beču, optuženoj 17-godišnjakinji su dokazane 134 krađe.

"Ovaj broj je nepobitan“, priznao je i advokat optužene. Interesantno je da je uprao on na sudu i zatražio da devojka, uprkos svojoj maloletnosti, dobije bezuslovnu zatvorsku kaznu.

"Kada bi bila puštena uslovno na slobodu, nastavio bi se besciljan život, dok će u zatvoru imati šansu da nešto nauči“, smatra advokat.

Na pitanje predsednice sudskog veća šta namerava posle u životu, optužena je odgovorila:

"Ne želim više da im se vratim. Želim da imam drugačiji život.“

Nesrećna devojka, inače, nikada nije išla u školu, ne zna da čita ni da piše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track