SKANDAL: Izbeglicama ne daju da jedu jabuke!
Foto: Printscreen Krone.at

NE ZANJU ČIME DA IH HRANE

SKANDAL: Izbeglicama ne daju da jedu jabuke!

Austrija -
Austrijska sanitarna inspekcija stopirala podelu jabuka izbeglicama na slovenačko-austrijskoj granici

ŠPILFELD - Ovih dana u Austriji se vodi žestoka polemika oko toga da li izbeglicama treba davati da jedu jabuke.

Prašina se digla zbog toga što je postavljeno pitanje da li treba deliti voće koje migranti ne mogu da operu, a zbog čega je austrijska sanitarna inspekcija stopirala podelu jabuka izbeglicama na slovenačko-austrijskoj granici.

Prema poruci na tviteru jednog radnika Crvenog Krsta, izbeglicama jabuke nisu davali neko vreme, jer se sumnjalo da su zbog njih i jabučne kiseline izbeglice dobile proliv. Crveni Krst Štajerske, koji je do sada razdelio 30 tona jabuka, kaže da gladnim ljudima na granici ionako radije daju banane nego jabuke, jer ih ne podnose svi dobro.

Kristijan Konrad, državni koordiantor za izbeglice, izjavio je ovim povodom "da iako je Austrija zemlja sa odluičnom upravom, u kriznim situacijama ovakvim ponašanjem dovodi do zastoja."

Kristofer Dreksler (Christopher Drexler), štajerski pokrajinski ministar, u čijem resoru je i nadzor prehrambenih proizvoda, kaže da je besmisleno to što govori Konrad, jer vlasti u Štajerskoj ni jednog trenutka nisu zabranile davanje jabuka izbeglicama.

Dreksler je podsetio i da se štajerske jabuke, koje su poznate i izvan Austrije, proizvode prema strogim pravilima takozvanog integrisanog voćarstva, koja se stalno kontrolišu (nema dakle preteranog prskanja insekticidima, pesticidima i dr.).

Osim togaštajerski voćari peru jabuke pre nego što ih stave u transportne kutije. Domaće jabuke se mirne duše mogu jesti i bez dodatnog pranja", zaključuje Dreksler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track