(FOTO) VIDOVDANSKA AKADEMIJA U BEČU: Sećanje koje nas čuva
Foto: Kurir Austrija

tradicija koja se ne zaboravlja

(FOTO) VIDOVDANSKA AKADEMIJA U BEČU: Sećanje koje nas čuva

Austrija -

BEČ - U svečanoj Sali susreta u šestom bečkom okrugu u utorak 28. juna, održana je Vidovdanska akademija u Beču, u organizaciji odbora Crkvene opštine Sv.Save i Srpskog prosvetnog i kulturnog Društva Prosvjeta Austrija

Ovogodišnjoj Vidovdanskoj akademiji su pored sveštenstva i brojnih gostiju, prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković, vojni atašei Srbije i Bosne i Hercegovine - Goran Jeremić i Slobodan Tanasilović, kao i brojni pripadnici kulturnog i društvenog života u Beču

Akademija je otvorena nastupom Mešovitog hora Crkvene opštine, a prisutne je biranim rečima pozdravio Vladika austrijsko-švajcarski Gospodin Andrej koji je i blagoslovio skup.

"Situacija srpskog naroda na Kosovu, društvena, kulturna, politička i nacionalna je teška, ali svuda gde ima crkve naš narod ostaje. Priču o Vidovdanu treba stalno prenositi sa generacije na generaciju, da bi se sećali kako su naši preci sačuvali duh svoga narod", naglasio je Vladika.

Sveštenik Željko Latinović iz Novog Sada je u svojoj vidovdanskoj besedi podvukao važnost Vidovdanskog zaveta sa Srbe i istakao potrebu da tom zavetu ostanemo verni. Kao i ranijih godina u programu Vidovdanske akademije učestvovao je i “Prosvjetin” mali hor, koji je dirljivo otpevao splet Kosovskih pesama i dobio velike aplauze, a zvezde večeri bili su gosti sa Kosova i Metohije, Kosovski božuri i Ivana i Jelena Žigon. Program koji su oni izveli pobudio je mnogo emocija među prisutnima i publika je njihovim nastupom bila iskreno oduševljena.

Posle akademije, organizovana je svečana večera kojoj je domaćin bio Vladika Andrej, na kojoj su učesnici i gosti kroz druženje nastavili da slave Vidovdan. Vladika je i ove godine iskreno pohvalio tok i program akademije i toplo zahvalio organizatorima na velikom uloženom trudu u pripremi ove lepemanifestacije.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track