KURC: Pobeda Trampa iznenadila me kao i Bregzit!
Foto: Reuters

čeka dela

KURC: Pobeda Trampa iznenadila me kao i Bregzit!

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je danas da će novog američkog predsednika Donalda Trampa i njegov tim ocenjivati na osnovu njegovih dela i zatražio da EU vodi sopstvenu spoljnu politiku.

"Mnogi su se jutros probudili i bili iznenađeni ishodom izbora u SAD. I ja sam bio iznenađen i podsetilo me na referendum o Bregzitu. Tada sam legao sa utiskom da će Britanci glasati za ostanak u EU, a ujutru je sve bilo drugacicje. Slično je i sada. Juče smo milsili da će Hilari Klinton pobediti, a sada je novi predsednik SAD Tramp", kazao je on u video izjavi.

Kurc ističe da je sada važno ostati trezven i pratiti koje će korake SAD preduzeti, kako će tim oko novog šefa države izgledati i koje će mere usvojiti.

"Mi ćemo predsednika ocenjivati na osnovu njegovih dela", poručio je on, ali i naglasio da je u tome odlučujuće da zemlje EU vode sopstvenu spoljnu politiku.

Kako je naveo, i ranije je zahtevao da se evropska odluke donose u Briselu, "a ne da se prethodno dogovaraju u Vašingtonu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track