Najnovije vesti

AUSTRIJA I MAĐARSKA U SAVEZU? Orban dolazi u Beč da lobira za svoju EU liniju
Foto: Reuters, EPA

POSETA

AUSTRIJA I MAĐARSKA U SAVEZU? Orban dolazi u Beč da lobira za svoju EU liniju

Austrija

BEČ - Mađarski premijer Viktor Orban posetiće idućeg utorka Beč, gde će se sastati sa kancelarom Sebastijanom Kurcom kako bi sa njim razgovarao o migraciji i budućnosti EU.

Prema najavi iz kabineta kancelara, radi se o radnoj poseti njegovog mađarskoj kolege, ali veoma je zanimljivo da nije predviđena konferencija za štampu, već samo fotografisanje početka razgovora dvojice premijera.

Bečki Prese tvrdi da je Orban pokušao da navede Kurca da dođe u posetu Budimpešti, ali da u tome nije uspeo, što negira mađarska strana tvrdeći da je već bio dogovoren termin za dolazak Kurca, ali pošto je bilo planirano za kraj februara, Orbanu je bilo važno da se sa austrijskim kolegom sastane pre Saveta EU 23.februara.

Teme razgovora biće manje bilateralna pitanja, a više evropska politika, navedeno je iz kabineta premijera Orbana.

Mađarska pokušava da u Austriji dobije saveznika kada je reč o politici EU  prema izbeglicama. Postoji saglasnost dve zemlje kada je reč o potrebi bolje zaštite spoljne granice EU. 

Isto tako Mađarska želi usaglašavanje sa Bečom i oko drugih pitanja koja se tiču budućnosti EU, kao što je namera da se menja proces glasanja, pošto trenutno, ako se Nemačka i Francuska oko nečeg dogovore i pridobiju na svoju stranu zemlje Beneluksa, preglasavaju ostale. S tim u vezi , Mađarskoj je važno da se izbegne glasanje o kvotama za prihvat izbeglica, tvrdi Prese.

Orban namerava u Beču da razgovara i o postupku koji je EU pokrenula protiv Poljske. Tokom boravka u Beču Orban će se sastati i sa vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, kao i sa nekadašnjim kanelarom Volfgangom Šiselom i nadbiskupom bečki Kristofom Šenbornom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...