PRESE: Beč pregovara da ilegalne migrante smesti na Zapadni Balkan
Foto: EPA

kažu da je to privremeno parkiranje

PRESE: Beč pregovara da ilegalne migrante smesti na Zapadni Balkan

Austrija -

BEČ - Austrijska vlada pregovara sa zemljama Zapadnog Balkana o uspostavljanju centara za proterivanje ilegalnih migranata, piše bečki dnevnik Prese.

List tvrdi da Beč "već vodi pregovore" sa Beogradom, Tiranom, Skopljem i Prištinom, o uspostavljanju "logora za proterivanje osoba koje u Austriji budu dobile negativan odgovor na zahtev za dobijanje azila, a koja su došla preko balkanske rute".

Ilegalni imigranti treba da budu "privremeno parkirani" u nekoj "manje atraktivnoj zemlji", piše Prese, dodajući da zemlje Zapadnog Balkana zauzvrat traže novac, a da Beč trenutno razmatra i pravne mogućnosti.

U proterivanju treba da pomogne Fronteks, ali prvo treba da se promeni mandat te agencije Evropske unije. Beč želi da Fronteks odmah vraća u Afriku migrante koje spasi na moru. Za razliku od Italije, austrijski kancelar Sebastijan Kurc ne želi da centri za prihvat, u kojima bi mogranti mogli da podnesu zahtev za azil, budu upostavljeni u severnoj Africi jer strahuje da bi to privuklo previše ljudi.

Za sada je nejasno koje veličine će biti planirani logori za proterivanje na Balkanu, dodaje Prese i navodi da taj projekat podržavaju Danska i Holandija.

Dve nedelje pred preuzimanje predsedavanja EU, austrijska vlada insistira na promeni paradigme po pitanju evropske politike prema migrantima. U tome kancelar sledi dva projekta istovremeno - uspostavljanje kampova za proterivanje izvan EU zajedno sa Danskom, kao i uspostavljanje "osovine voljnih", kojom bi se zatvorile spoljne granice EU.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track