BURNE REAKCIJE IZ REGIONA NA PRETEĆU IZJAVU HODŽAJA: Proglasiti ga nepoželjnom osobom u Hrvatskoj! Vlada Crne Gore neće ni razmatrati takvu GLUPOST!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

ODBACUJU PROVOKACIJE

BURNE REAKCIJE IZ REGIONA NA PRETEĆU IZJAVU HODŽAJA: Proglasiti ga nepoželjnom osobom u Hrvatskoj! Vlada Crne Gore neće ni razmatrati takvu GLUPOST!

Region -

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski smatra da nedavna izjava kosovskog vicepremijera, Envera Hodžaja, da pregovara sa "susedima" o osnivanju nekakvog pakta protiv Srbije, "nije baš prijateljska", ali ne veruje da bi mogla biti realizovana u smislu stvarnog napada na Srbiju.

Rata na Balkanu neće biti, jer za to nema ni unutrašnje podrške, a kamoli, kaže, spolja, navodi Puhovski, povodom Hodžajvih navoda koji sa o formiraju pakta sa zemljama regionan za uništenje Srbije, koja je u Beogradu doživljena kao opasna I neprijateljska.

Hodžaj je, naime, zagrebačkom Večernjem listu rekao da je "pregovarao sa susedima o osnivanju jednog pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i njihovoj agresiji".

Puhovski se slaže da izjava Hodžaja "nije baš prijateljska", ali dodaje da "nema nikakvu šansu da bude realizovana", a, po njegovom mišljenju, "ne znači ni da neko želi da radi 'na uništenju Srbije'".

Kuljiš: Hrvatska da proglasi Hodžaja nepoželjnim

Hrvatski novinar i pisac Denis Kuljiš kaže da je izjava vicepremijera tzv. Kosova, Envera Hodžaja, o nekavom "savezu protiv Srbije" apsurdna, glupa, amaterska, neozbiljna I deplasirana, ali da bi Hrvatska dobro učinila da objavi demarš I da Hodžaja proglasi "nepoželjnim diplomatskim agentom".

Napominje da to ne znači da ne bi mogao u toj zemlji da boravi privatno, ako se ubuduće kloni sličnih izjava.

Hodžaj je, naime, ranije izjavio za zagrebački Večernji list da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije".

"Prvo, Hrvatska ne vodi samostalnu politiku na Balkanu, ili na međunarodnoj sceni, jer je članica EU, i toga se vlada skrupulozno drži", ističe Kuljiš.

Kao primer je naveo da, bez obzira na sve nezadovoljstvo koje se u Hrvatskoj iskazivalo zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH bošnjačkim glasovima, vlada Andreja Plenkovića ga je izjavom premijera odmah priznala, jer je legalan.

Stoga, izričit je Kuljiš, ne može biti ni govora o tome da bi Hrvatska stupala u nekakve saveze s članicama EU o bilo čemu, ako to nije potkrepljeno briselskim ili evroatlantskim politikama i inicijativama.

Kao drugo, Kuljiš navodi da Hrvatska za politiku sračunatu na "uništavanje Srbije" nema interes, s obzirom na ekonomsku saradnju dve zemlje, dok su, s druge strane, kaže, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, sasvim "zanemarljjivi u bilateralnim ekonomskim odnosima, a uz izuzetak Crne Gore, i u političkim".

Crnogorsko ministarstvo: Niko nije razgovarao o osnivanju “paktova” protiv bilo koje države

Zvaničnici Crne Gore nisu ni sa kim razgovarali o osnivanju "paktova" protiv bilo koje države u regionu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova, prenose podgorički mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova u Podgorici kaže da zvaničnici Crne Gore nisu ni sa kim vodili razgovore o osnivanju bilo kakavih "paktova" protiv bilo koje države u regionu.

"Crna Gora je posvećena razvijanju najboljih mogućih odnosa sa svim državama regiona, zasnovanih na principima međusobnog poverenja i poštovanja", saopštilo je Ministarstvo.

Istaklo je da se Crna Gora zalaže za stabilan, siguran i prosperitetan region, utemeljen na evropskim vrednostima.

"Jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa jedan je od prioriteta spoljne politike Crne Gore", poručilo je Ministarstvo.

Predrag Zečević: Izjava Hodžaja nediplomatska i neozbiljna

Crnoj Gori ne pada na pamet da stvara bilo kakve paktove, a kamoli protiv Srbije koja je, glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore, ocenjuje glavni i odgovorni urednik crnogorskog portala Analitika Predrag Zečevic, a izjava Envera Hodžaja je, dodaje Zečević, nediplomatska i neozbiljna.

Politika Crne Gore nije stvaranje paktova protiv bilo koje države, to je politika dobrosusedskih odnosa, navodi Predrag Zečević.

Kad je reč o Srbiji, ona je, kaže urednik Analitike, spoljnotrgovinski partner broj 1, a spoljnotrgovinska razmena se meri na milijardu evra.

"Stvaranje paktova protiv ove ili one države nije politika dobrosusedstva i smatram da je Enver Hodžaj u svakom slučaju preterao", rekao je on.

Kako kaže, siguran je da Vlada Crne Gore takvu ponudu neće ni razmatrati jer je to "glupost".

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj rekao je za hrvatski Večernji list da će Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj predložiti stvaranje "pakta protiv Srbije", zbog, kako je kazao, njene agresivne politike prema susedima.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track