PREDSEDNIŠTVO BiH DOGOVORILO ZAJEDNIČKO OBELEŽAVANJE DEJTONA: 25 godina od mirovnog sporazuma važno za čitav region!
Foto: Youtube prtscr / Al Jazeera Balkans

sarajevo

PREDSEDNIŠTVO BiH DOGOVORILO ZAJEDNIČKO OBELEŽAVANJE DEJTONA: 25 godina od mirovnog sporazuma važno za čitav region!

Bosna i Hercegovina -

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine usvojili su večeras zajedničku izjavu o očuvanju mira i dogovorili zajedničko obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Zajedničko obeležavanje godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma članovima Predsedništva je još u septembru predložio pomoćnik državnog sekretara SAD Metju Palmer, tokom posete BiH.

Kako je istakao predsedavajući Predsedništva Šefik Džaferović posle sednice Predsedništva, dogovorena izjava treba da se bazira na poštovanju svih građana Bosne i Hercegovine.

U tekstu izjave se ističe da obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, ceo region Zapadnog Balkana, ali i Evropu u celini.

"Predsedništvo BiH izražava punu spremnost i opredeljenost za poštovanje odredbi Opšsteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH koji je njegov sastavni deo. Izražavamo zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira kao i rekonstrukciji BiH", navodi se u izajvi.

Dodaje se da je danas jedinstvena prilika "da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja poverenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH u svim njenim delovima".

Ukazuje se na obavezu svih nivoa vlasti u BiH da pojačaju napore kako bi osigurali narodima i građanima da mogu da žive dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumevanje.

"Danas je prilika da podsetimo na obavezu da saosećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata", poručili su članovi Predsedništva BiH.

Potvrdili su predanost izgradnji dobrosusedskih odnosa u regionu "na osnovu međusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu sa međunarodnim pravom".

Istakli su da je u ovom vremenu pandemije neophodno unaprediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID-19, kao i u pogledu migrantske krize.

Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH od 1992. do 1995. godine, obeležava se 21. novembra.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Al Jazeera Balkans

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track