STIGLA POMOĆ IZ VAZDUHA: Požare u Crnoj Gori gase letelice iz Švajcarske, Bugarske i Ukrajine
Foto: Vijesti.me/ Aerodrom Tivat, Foto: Vijesti.me/ Aerodrom Tivat

I DALJE GORI NA OBOSNIKU

STIGLA POMOĆ IZ VAZDUHA: Požare u Crnoj Gori gase letelice iz Švajcarske, Bugarske i Ukrajine

Crna Gora -

Ukrajinski specijalni protivpožarni avion tipa Antonov AN 32P počeo je jutros sa gašenjem požara na Luštici iz vazduha.

Avion se vodom puni na aerodromu Tivat gde ga opslužuje posada od četiri vatrogasca tivatske vazdušne luke.

Oni kako saznajemo dva tanka na ukrajinskom avionu ukupnog kapaciteta osam tona vode pune maksimalnim za avion dozvoljenim pritiskom od 1.500 litara u minuti tako da cela operacija sletanja i punjenja i uzletanja aviona u proseku traje oko 12 minuta.

Avion je već bacio nekoliko vodenih bombi na vatru koja i dalje gori na Obosniku i delovima Krtola i njihvi efekti već se vide.

Inače prema rečima komandira Službe zaštite spašavanja Tivat Zorana Barbića sinoć je posle dolaska ukrajinskog aviona u Tivat napravljen i operativni plan njegove upotrebe a Antonov će delovati po najvećim požarištima na mestima gde njegova intervencija u datom trenutku bude najpotrebnija.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore danas se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2.000 litara vode.

U isto vreme se očekuje polazak tima iz Bugarske sa helikopterom MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode.

"U najavi su još dva protivpožarna aviona Air Tractor, kapaciteta 3.000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni sutra", saopšteno je iz Vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zahvaljuje na podršci koju su, u kritičnim trenucima, iskazale Srbija i Bosna i Hercegovina.

Barbić je kazao da je protekla noć bila mirnija nego ona prethodna i da je na terenu bilo oko 60 vatrogasaca i brojni dobrovoljcvi iz čitave Boke koji su im se samoinicijativno pridružili.

Vatra trenutno na požarištima u Tivtu nigde direktno ne ugrožava objekte ali su površine na kojima ona gori i dalje veoma velike i često na nepristupačnom terenu pa se vatrogasci nadaju da će im današnje intervencije protivpožarnih aviona i eventualno helikoptera značajno pomoći da se izbore sa vatrenom stihijom.

(Kurir.rs/ Vijesti.me)

Foto: Vijesti.me/ Aerodrom Tivat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track