KRIVIČNA PRIJAVA MANS PROTIV MILA I DPS: Đukanović i njegova partija osumnjičeni za  pranje novca, kupovinu glasova...
Foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

tragom kneževićevih optužbi

KRIVIČNA PRIJAVA MANS PROTIV MILA I DPS: Đukanović i njegova partija osumnjičeni za pranje novca, kupovinu glasova...

Crna Gora -

PODGORICA - Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je krivičnu prijavu protiv Demokratske partije socijalista (DPS), njenog predsednika Mila Đukanovića, odgovornih u toj partiji, kao i protiv više NN lica - aktivista DPS zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povreda slobode opredeljenja pri glasanju, saopšteno je iz ove NVO.

"U krivičnoj prijavi koja je podneta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, navedeno je da su prijavljeni obavili konverziju 100.000 dolara u evre. Poreklo novca su prikrili znajući da se radi o novcu pribavljenom krivičnim delom, sačinili službene isprave - finansijske izveštaje i izveštaje o finansiranju izbornih kampanja sa neistinitim podacima u kojima nisu navedene donacije koje je DPS primao.

Uz to su taj novac preko aktivista koristili za uticaj na slobodu opredeljenja pri glasanju, odnosno kupovinu glasova na izborima u Zeti", navodi se u saopštenju MANS.

Iz te NVO su dodali da se u krivičnoj prijavi podseća da je 12. januara ove godine u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako predsednik Atlas grupe Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji navodi da se u njemu nalazi 97,5 hiljada evra, poslečega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS u Zeti.

"Duško Knežević je više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca u iznosu od 97,5 hiljada evra Slavoljubu Stijepoviću, prethodno dogovorio sa predsednikom DPS Milom Đukanovićem. Đukanović je to javno negirao, ali je potvrdio da je Knežević bio donator DPS i da su sve donacije pažljivo evidentirane u računovodstvu DPS, ističući da će partija odgovarati ako se dokaže da je prekršila zakon“, navodi se u prijavi.

Iz MANS su kazali i da u izveštajima o finansiranju izbornih kampanja koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), na listi donatora nema imena Duška Kneževića ili njegovih kompanija. Iz te NVO su pručili da se takođe, iz revizije finansijskih izvještaja DPS koju je radila Državna revizorska institucija (DRI) utvrđuje da DPS nije prijavio donacije od Kneževića i njegovih kompanija", rekli su iz MANS.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track