PROFESORKA ZAPRETILA ĐACIMA DA NE IDU NA LITIJE: Da vam ne padne na pamet da idete u ove šetnje, biće velikih problema!
Ilustracija, Foto: Profimedia

beže sa časova, pa napravili problem

PROFESORKA ZAPRETILA ĐACIMA DA NE IDU NA LITIJE: Da vam ne padne na pamet da idete u ove šetnje, biće velikih problema!

Crna Gora -

Profesorka Srednje stručne škole "Ivan Uskoković" u Podgorici, Dragana Kovačević, poslala je poruku učenicima druge godine sa smera carina i špedicija, kojima je razredna, da im "ne padne na pamet da slučajno ulaze u ove šetnje koje se organizuju", da će "biti u velikom problemu, ukoliko sazna da su učestvovali".

Prema pisanju Dana, ta poruka izazvala je reakcije nekih đaka i njihovih roditelja. Kovačevićeva je rekla da ona ništa ne želi da zabrani učenicima, ali ne želi da oni izostaju sa nastave i da je roditelji zovu plačući i pitaju gde im je dete jer nije došlo iz škole.

U više gradova Mitropolija crnogorsko primorska organizuje šetnje zbog nezadovoljstva posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Primetno je da tim okupljanjima prisustvuje i značajan broj srednjoškolaca. Litije s eobično održavaju oko 18 ili 19 časova.

foto: Profimedia

"Dobro veče, omladino. Ovo što ću vam sada reći je naređenje sa moje strane. Nemojte da vam se desi da pitate bilo kojeg kolegu da vas pušta sa časa, pa kakva god situacija bila. Ako dođe do situacije da vam je loše i da baš morate, u tom slučaju ćete obavestiti mene, pedagošku službu i upravu škole. Ne želim da imam problem bilo kakve vrste, svi imate telefone i svi ste u obavezi, ako ste se posle škole zadržali iz nekog opravdanog razloga, da obavestite roditelje o tome. Ukoliko ne ispoštujete naredbu, bićete sankcionisani. O tome što niste došli na pretčas ćemo posebno popričati, opravdani su oni učenici koji su bili odsutni celi dan i tri koja su prisustvovala času. Takođe, želim posebno da napomenem da vam ne padne na pamet da slučajno ulazite u ove šetnje koje se organizuju, dođem li do kakvog saznanja imaćete veliki problem. Pozdrav, razredna", napisala je Kovačevićeva učenicima.

foto: EPA/Andrej Cukić

Ona je u toj poruci ukazala da im sugestiju daje zbog bezbednosti.

"Vaša volja za koga ste, kako ćete se ponašati i šta ćete raditi. U školi nema političkog, verskog i nacionalnog izjašnjavanja. Ja sam poruku poslala zbog vaše lične bezbednosti i napuštanja nastave pre završetka časa. Zbog ovakve komunikacije sa razrednom bićete kažnjeni ukorom pred isključenje. Ne želim od ovog trenutka nijedan pogrdni komentar, jer neće izaći na dobro", navela je ona u poruci.

Ona u izjavi za Dan navodi da joj kao pedagogu nije dozvoljeno da ubeđuje decu u nešto ili da im naređuje.

"Nekada prosvetni radnik mora da bude stroži, ali deci ništa ne namećem. Noć pre slanja te poruke koju pominjete, pozvao me je jedan od roditelja da pita gde su deca koja su napustila časove. Oni se njima nisu javljali na telefon i to je izazvalo veliku zabrinutost. Teško je da iskontrolišem 30 dece i u školi, a ne kada napuste školsko dvorište", objasnila je Kovačevićeva.

Ona je navela i da ne dozvoljava da se stvaraju bilo kakve tenzije među decom na verskoj osnovi, te da škola nije mesto gde treba da se raspravlja o tim stvarima.

Direktor Srednje stručne škole "Ivan Uskoković" Žarko Borovinić kazao je da učenicima nikakva naređenja nisu upućivali, niti da postoji bilo kakva odluka škole vezana za učešće učenika na litijama.

"Nikakvo naređenje nije davano. Učenici tokom časova treba da su u školi i verujem da to niko ne dovodi u pitanje. Kada se završe časovi, onda oni i njihovi roditelji donose odluke gde će ići i šta će raditi", poručio je Borovinić.

Kurir.rs/Dan/CDM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track