OVAKO JE PISAO GLAS CRNOGORCA 1886. GODINE: U Ostrog dolaze Srbi iz svih krajeva, i oni koji su prestali tako da se zovu
Foto: Shutterstock

veliki svetac

OVAKO JE PISAO GLAS CRNOGORCA 1886. GODINE: U Ostrog dolaze Srbi iz svih krajeva, i oni koji su prestali tako da se zovu

Crna Gora -

"Otkako su moći Svetog Vasilija u manastiru Ostrog, navijek je tamo dolazio narod svake godine na Trojičindan, a bilo ga je od svijeh krajeva gdje žive Srbi, bilo ga je ne samo pravoslavne vjere, no i samih Muhamedovaca, koji su se davno prestali zvati Srbima, no se, navijek osjećaju da su Srbi, pisao je Glas Crnogorca 1886. godine.

U uvodu teksta cetinjski list ističe kako im je sa ćivota Svetog Vasilija, iz Ostroga, stigao lep dopis o Trojičindanskoj svečanosti koji, kako se dodaje u tekstu, govori kako su najbolja svedočanstva ovdašnjih muhamedanaca o njihovom osećaju pripadnosti srpskom narodu – upravo masovni dolasci da se poklone moštima našeg Svetitelja.

foto: Marina Lopičić

"No se, navijek osjećaju da su Srbi, čemu je najbolja svjedočba bila vazdašnje polazištvo muhamedovskijeh Srba Svetom Vasiliju Ostroškom", objašnjava ,,Glas Crnogorca“.

List naglašava kako brojni Srbi koji su odrasli u muslimanskoj veri, više imaju vere u Svetog Vasilija, nego u Meku i Medinu.

"Svake godine bi se tu našao po koji poklonik iz Bosne, Hercegovine, stare Srbije ili Maćedonijje, koji je odrastao u koranu, pa je ipak imao više vjere u Sv. Vasilija, no u Meku i Medinu", zaključuje se u tekstu koji je objavljen na Cetinju 1886. godine.

Kurir.rs/In4s.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track