PRETIO ZBOG LITIJA PROFESORIMA PA ZAŽALIO: Roditelji direktoru bjelopoljske gimnazije očitali lekciju koju će ZAPAMTITI!
Foto: Z.Š.

represija

PRETIO ZBOG LITIJA PROFESORIMA PA ZAŽALIO: Roditelji direktoru bjelopoljske gimnazije očitali lekciju koju će ZAPAMTITI!

Crna Gora -

Direktor Gimnazije Miloje Dobrašinović u Bijelom Polju okačio je pisano upozorenje kolegama da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv svakoga ko učenike "zlouoptrebljava za verska i politička okupljanja".

"Obaveštavam članove kolektiva naše škole koji vrše političko delovanje na učenike i iste zloupotrebljavaju za verska i politička okupljanja, protiv njh će se pokrenuti disciplinski postupak. Svakom učeniku koji posećuje iste skupove, napuštajući nastavu, biće upisani neopravdani izostanci, a profesorima neodržani časovi neće biti plaćeni. Odeljenjskom starešini koji ne postupi u skladu sa ovim obaveštanjem biće oduzeto odeljensko starešinstvo."

Međutim, roditelji su brzo odgovorili i objasnili da ovom pretnjom krši osnovno ljudsko i građansko pravo, a to je sloboda veroispovesti:

"Dobili smo obaveštenje od naše dece da ste na oglasnoj tabli postavili jedno neprimereno upozorenje. Sadržaj vašeg upozorenja ne odgovara gimnazijskom obrazovanju, a po tonu podseća na albanski školski sistem u vreme Envera Hodže.

1. Ne slažemo se sa političkom manipulacijom dece, bez obzira da li u tome učestvuju pojedini profesori ili uprava škole. Ovim upozorenjem ste se stavili u ulogu ozbiljne političke manipulacije sa pretnjom sankcionisanja.

2. Podsećamo da škola postoji zbog đaka, a ne zbog uprave, pa vas molimo da svoju energiju usmerite u poboljšanju uslova u njoj i obrazovnog sistema i da u buduće ne vređate verska osećanja dece.

3. Svu odgovornost za pojedinačan izostanak dece sa nastave preuzimamo mi, njihovi roditelji, a časove ćete opravdavati onako kako vam kažemo. To je naša roditeljska dužnost i pravo.

4. Škola nije ideološka, a rukopis obaveštenja podseća na politički rukopis čiji izvor zbog pristojnosti nećemo navesti. Škola je čak i onih za koje mislite da su manje vredni, a zapravo je jedino njihova - đačka!"

(Kurir.rs/Foto ilustracija: Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track