RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Protesti na Cetinju su veštački, organizovao ih Đukanović u pokušaju da povrati vlast koju postepeno gubi
Foto: Profimedia/Yuri KADOBNOV/AFP

poruka iz moskve

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Protesti na Cetinju su veštački, organizovao ih Đukanović u pokušaju da povrati vlast koju postepeno gubi

Crna Gora -

Protesti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju su veštački i mogu biti povezani sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, izjavio je danas predstavnik Ruske pravoslavne crkve (RPC) protojerej Igor Jakimčuk.

"Takozvani protesti u Crnoj Gori, pokušaj da se onemogući ustoličenje zakonitog crnogorskog mitropolita u hramu gde je stolećima vršeno ustoličenje njegovih prethodnika ima očigledno veštački karakter", rekao je Jakimčuk za RIA Novosti.

Jakimčuk, koji je sekretar Odeljenja RPC za međunarodne odnose ocenio je da je "nerede organizovao predsednik Đukanović u pokušaju da povrati vlast koju postepeno gubi zbog svog neprijateljskog odnosa prema crkvi".

"Postoje i naredbodavci nereda i u inostranstvu", dodao je Jakimčuk.

On je naveo da je RPC "uvek bila i da će biti na strani Srpske pravoslavne crkve" i da će "na svaki način podržavati kanonsko pravoslavlje u Crnoj Gori".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track