KABINET PREDSEDNIKA CRNE GORE: Đukanović postupio u skladu sa Ustavom
Foto: EPA

sporno

KABINET PREDSEDNIKA CRNE GORE: Đukanović postupio u skladu sa Ustavom

Crna Gora -

Šef kabineta predsednika Crne Gore Miodrag Radović, izjavio je da je predsednik Milo Djukanović "postupio u skladu s Ustavom" kada je odbio da prihvati predlog da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić i kada je uputio predlog za skraćenje mandata skupštini.

"Predstavnici partija i koalicija koji se sada naknadno oglašavaju, pozvani su na konsultacije kod predsednika Crne Gore 15. septembra. U dopisu s tim datumom (u prilogu) izmedju ostalog su najavili da će predlog za mandatara potvrditi neophodnim brojem potpisa, što nisu uradili u predviđenom roku, koji je istekao 19. septembra u ponoć. Da ne pominjemo izjave pojedinih učesnika tih pregovora u vezi s potpisima, s kojima je javnost upoznata", napisao je Radović na Tviteru.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekićfoto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

Poslanici u skupštini Crne Gore obavestili su ranije predsednika Crne Gore da je postignut politički dogovor da mandatar za sastav vlade bude Miodrag Lekić, dan nakon isteka roka i nakon što je Djukanović danas parlamentu dostavio predlog za skraćenje mandata poslanicima, što je put ka održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Uz dopis Djukanoviću dostavljeni su potpisi svih 41 poslanika od ukupno 81 koliko ima u crnogorskom parlamentu.

U obrazloženju, Djukanović je ranije danas naveo da mu nisu dostavljeni svi potpisi poslanika, da nisu došli kod njega na konsultacije i da nije "stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu".

Pravnici u Crnoj Gori različito ocenjuju šta se dešava ukoliko se ne izglasa skraćenje mandata – da li se i u tom slučaju ide na vanredne izbore, da li je Djukanović dužan da ipak da mandat Lekiću ili vlada nastavlja da radi u tehničkom mandatu do redovnih izbora za dve godine.

Problem je i što u Crnoj Gori trenutno Ustavni sud nema dovoljan broj sudija jer kandidati u nekoliko navrata nisu dobili podršku poslanika.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track