POST VATROGASCA ZAPALIO HRVATSKU: Zvog podmetnute marihuane policija mu život pretvorila u pakao
Foto: Profimedia

ispovest

POST VATROGASCA ZAPALIO HRVATSKU: Zvog podmetnute marihuane policija mu život pretvorila u pakao

Hrvatska -

Zlatko Podhraški, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva, obratio se javnosti povodom situacije koja mu se dogodila, a koju je opisao na svom Fejsbuk profilu.

Tražio je "pomoć pravnika među prijateljima" s obzirom na to da od 2018. pokušava da dokaže da je nevin nakon policijske racije u jednom kafiću.

Tom prilikom, policija je ušla u kafić u Kutini, pronašla nečiji paketić marihuane na podu lokala i proglasila ga Zlatkovim. Od tada život mu se okrenuo naopako, piše "Net.hr".

Mladić zatim iznosi tvrdnje da je policajac koji je pronašao drogu lažno svedočio protiv njega i da ima svedoka (prijatelja koji je sve vreme bio sa njim), ali čije svedočenje je proglašeno pristrasnim. Čitavu situaciju Zlatko je opisao u svom statusu.

"Nisam mislio da ću ikada morati da pišem ovakvo nešto i molim nekoga za pomoć, međutim priča je apsurdna i ne mogu samo tako da pređem preko svega. Znači, pričam direktno o svojoj situaciji, nije serija, nije film, nije čak ni Monti Pajton iako mi se u nekim trenucima tako činilo", započinje Zlatko.

Objašnjava da problemi počinju u novembru 2018. u Hudu baru u Kutini. Sedeo je za šankom sa prijateljem, kada je došla policija. Nije se obazirao na to, čak i kada je policija odvela čoveka koji je imao kod sebe marihuanu i sedeo nedaleko od njih, jer je znao da nema nikakve veze sa tim.

Pre nego što će napustiti lokal, jedan policajac u civilu, na podu pored šanka nalazi paketić marihuane za koji se ispostavilo da teži 4,4 grama. Sumnjajući na Zlatka i njegovog prijatelja zato što sede u blizini, policija ih odvodi u stanicu.

"Tamo čekamo pa nas dvojicu zajedno vode u kancelariju na ispitivanje. Kreće američka priča, "dogovorite se čije je da budemo brže gotovi", "znamo mi čije je, bolje da priznate" itd. Pošto to sve nema veze s nama i obojica smo uopšteno nepušači poričemo sve i tražimo da nas puste. E da, ali ne samo tako, kaže lik "ne može to biti ničije" i piše da je moje! Odbijaju moje molbe da istraže čije je to, OBIJAJU da me vode na poligraf i daju mi test na droge. Dalje je pisanje par papira i puštaju nas", nastavlja Zlatko.

Stigao je i prvi poziv za suđenje, na kojem je ispričao svoju priču, zatim na drugom suđenju niko od tužilaca se nije pojavio, da bi se tek na trećem susreo sa policajcima.

"Treće ročište, stižu "gospoda". Svedoči policajac koji u sudnicu ulazi u uniformi i NAORUŽAN službenim naoružanjem. Taj tvrdi da je video kako sam ja nekim čudom izvukao paketić i bacio na pod, dakle, LAŽNO svedoči na sudu. Tu mi je skoro pozlilo, ali živ sam jer eto tipkam ovo s*anje. Sledeći lažov je isti koji je mene i kolegu ispitivao, taj tvrdi da nije moguće da su nas dvojicu zajedno ispitivali (spomenuo sam ranije Monti Pajton). Tada pozivam kao svedoka svog prijatelja koji je dakle čitavo vreme bio zajedno sa mnom i to proživeo. On iznosi stvari kako su se dogodile i time potvrđuje moju priču - njegovo svedočenje se u potpunosti odbacuje (!!) - jer kažu da je pristrsano. Na kraju, meni presuda, kazna 5.000 kuna, ulažem žalbu koja je juče dostavljena odbijena", objašnjava Podhraški.

U nastavku Zlatko objašnjava kroz kakve je zdravstvene i profesionalne probleme prolazio zbog ove situacije.

"Ja odgovaram zbog vašeg propusta. Odgovaram zato što je među vas 10 koji ste ušli među 20ak gostiju neko uspeo svoje smeće da baci, a vi niste videli ko je taj. Kaže "ne može biti ničije", zar je kod nas policija nepogrešiva?! Zar se policajcu na sudu apsolutno veruje na reč bez ikakvog materijalnog dokaza?! Očigledno nema problema kad dvojica policajaca LAŽNO SVEDOČE pred sudom. Ne znam da li je cilj da svi pobegnemo iz ove bare, ali mene se neće tako lako rešiti, a ni ne razmišljaju ko će ostati, od čega će živeti kada zadnji normalan čovek ode i ugasi svetlo! U ovom delu svakako poseban pozdrav ide spodobi koja svoje smeće baca drugima - junačino, želim ti da se do kraja života osvrćeš preko ramena, da strepiš kad će ti policija pokucati na vrata", glasi ceo tekst objave.

Piše kako je želeo da ode na poligrafsko testiranje, međutim nema dovoljno novca, kao i da će platiti kaznu zato što se našao u "pogrešno vreme na pravom mestu". Dodaje da je osnovna ideja bila da što više ljudi čuje njegovu priču.

"Poljubac svima od Zlaje, dobrovoljnog vatrogasca, alternativca, volontera, dobrovoljnog davaoca krvi, grafičara, fotografa, ljubitelja životinja, pivopije, "sportiste", planinara, lokal patriote i, očigledno, naivnog kretena - zaključio je.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track