ĐUKANOVIĆ KIVAN NA STRANE DIPLOMATE: Izostala podrška DPS-u, Milu za opsatanak na vlasti ostaje samo jedno!
Foto: Screenshot

Stevo muk

ĐUKANOVIĆ KIVAN NA STRANE DIPLOMATE: Izostala podrška DPS-u, Milu za opsatanak na vlasti ostaje samo jedno!

Crna Gora -

Za ostanak na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS) je očekivala podršku nekih međunarodnih adresa, a verovatno i pritisak na Građanski pokret URA da uđe u koaliciju, rekao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) Stevo Muk.

DPS je pre dva dana izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće mešati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da ostane dosledna, kao što je osam meseci ćutala na besprizorno mešanje druge države u naše izbore i na nezabeležen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima. Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog veka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu”, navodi se u saopštenju vladajuće stranke.

Diplomate u Podgorici i Briselu nisu reagovale ovim povodom. Oni su prethodno pohvalili to što je izborni dan prošao u mirnoj atmosferi i izrazili očekivanje da će uskoro biti formirana nova vlada koja će nastaviti dosadašnji državni kurs.

Komentarišući kritike sa zvanične adrese partije Mila Đukanovića, Stevo Muk je za “Vijesti” ocijenio da je DPS šokiran ne samo izbornim porazom, nego i činjenicom da je rezultat izbora priznala međunarodna zajednica.

“To govori ne samo o postizbornoj suženoj svijesti rukovodstva DPS-a, već i o očekivanju kako će ostati na vlasti bez obzira na izborni rezultat. Za ostanak na vlasti oni su očekivali podršku nekih međunarodnih adresa, a vjerovatno i pritisak na URU da uđe u koaliciju s DPS-om. Utisak je da se međunarodna zajednica drži fer i neutralno i da joj ne pada na pamet da se meša u postizborna dešavanja”, rekao je sagovornik.

Aktivista IA podsjeća da je sadašnja vlast prečesto optuživala jedan broj stranih država za mešanje u unutrašnje odnose, a da sada posredno kritikuje međunarodnu zajednicu što se postizborno ne meša u korist DPS-a.

“Tri političke liste koje su pobedile na izborima su izbile agumente DPS-a pred EU i NATO, brzim promovisanjem četiri principa nove vlade, potvrđivanjem daljeg ispunjavanja međunarodnih obaveza i isticanjem članstva u EU kao prioriteta nove vlade. Ne bi me iznenadilo da DPS i Đukanović, kao predsednik, u pozadini deklarativnih priznanja nastave s odugovlačenjem procesa formiranja nove vlade i pokušajem da za koncept neke manjinske vlade po ukusu DPS-a agresivno lobiraju ključne zemlje EU i NATO”, navodi Muk.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track