OTKRIVEN RAZLOG ZAŠTO MILANOVIĆ NIJE OTIŠAO U BIH Obaveštajci: Predsedniče spremaju vam nimalo lep doček!
Foto: Youtube prtscr / Večenji list

otkazan put

OTKRIVEN RAZLOG ZAŠTO MILANOVIĆ NIJE OTIŠAO U BIH Obaveštajci: Predsedniče spremaju vam nimalo lep doček!

Hrvatska -

Za danas najavljena poseta predsednik Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini, gde je trebao da prisustvuje obeležeavanju 28 godina humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazuje se zbog bezbednosnih razloga".

Tao je glasilo kratko saopštenje koje je poslato jutros iz kancelarije predsednika HR. U prvoj informaciji nije se moglo saznati kakve su to bezbednosne pretnje čekale Milanovića u BiH.

Međutim, Jutarnji list je iz drugij izvora saznao kako je odluka da ne ide na godišnjicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a bezbednosno obaveštajna agencija (SOA) na sto mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lepo dočekan.

- Odluka se temelji na odluci Kancelarije predsednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Isto tako činjenica je da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nalaze mešovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom - kaže sagovornik Jutarnjeg lista upućen u ovu situaciju.

Milanoviću nisu skloni komentatori, a lepih riječi za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama. Čak se govori da bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu gostoprimstvo na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je bio izviždan i zasut kamenjem.

Jedan sagovornik Jutarnjeg lista ističe kako je negativna atmosfera usmerena prema Milanoviću uzavrela i zbog toga što Bošnjacima odgovara skretanje teme s izbornog zakona. Sigurno je, kaže, da im je draže govoriti o Srebrenici nego o potrebi izmene izbornog zakona i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, odnosno pravu Hrvata da sami izaberu svog predstavnika.

- Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio - kaže sagovornik Jutarnjeg lista napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track