ZOVU GA BEČ NA JADRANU, A PROGLAŠEN JE ZA GRAD SA NAJBOLJIM KVALITETOM ŽIVOTA Cene kvadrate niske, a ulaganja sve više
Foto: Shutterstock

Pretekao četiri grada

ZOVU GA BEČ NA JADRANU, A PROGLAŠEN JE ZA GRAD SA NAJBOLJIM KVALITETOM ŽIVOTA Cene kvadrate niske, a ulaganja sve više

Region -

"Grad je na izuzetnoj lokaciji sa prelepim pogledom, gde je preduzetništvo u poslednje vreme cvetalo. Grad koji je u vrhu Italije po zaradi, ima veoma dobar javni prevoz i odličan pristup zdravstvenim uslugama, i dosta se ulaže na kulturu“.

Ovo je kratak opis grada koji se popeo na sam vrh skale kvaliteta života u Italiji. Milano, Torino, možda Verona ili Firenca? Nikako, ovo je Trst.

Zbog vidljivog pečata koji su ovde ostavili Habzburgovci, nazivaju ga i Beč pored mora. U gradu gde se spajaju more i kraška visoravan,susreće se nekoliko kultura. Uz svu svoju raznolikost, Trst je italijanski grad sa najboljim kvalitetom života.

Trst
foto: EPA/Giovanni Monteneroregione Cron

„Čuo sam, da, iz izveštaja da smo pretekli Milaon“, rekao je jedan stanovnik. O tome se mnogo priča u gradu i ljudima je to zaista lepo.

"Ovde sam tek dva meseca, učim. Mogu da potvrdim da se prilično dobro zabavljam", kaže drugi prolaznik.

Razvoj Trsta poslednjih godina doživljava značajno ubrzanje, pokazuju podaci o novim preduzećima, a raste i prihod. I zato što ima jedan od najviših nivoa obrazovanja u zemlji.

Trst
foto: EPA/Ciro Fusco

Jedna od glavnih prednosti Trsta je, kako su napisali, i veoma bogat kulturni događaj. Grad pisca Džejmsa Džojsa i pesnika Rajnera Mari Rilkea danas ima najviše muzeja i izložbi po glavi stanovnika, a nivo ulaganja u kulturu je takođe među najvišima u zemlji.

Uprkos tome što je grad sa najboljim kvalitetom života, cene nekretnina ovde su skoro smešno niske. Primer: stan od 78 kvadrata za 81.500 evra. Trst ima i neke nedostatke.

Nije jedan od najbezbednijih gradova, demografski je prilično star. Ali trendovi se menjaju nabolje, pa je Trst treći put posle petnaest godina popeo na sam vrh lestvice.

Kurir.rs/24ur

Bonus video:

12:31

POZNAJEMO SRBIJU: Negotin, grad velikana, grad vina i bogate istorije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track