KORONA PODELILA HRVATSKU: Zaoštrava se sukob države i antivaksera, desničari koriste priliku
Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

kovid potvrde

KORONA PODELILA HRVATSKU: Zaoštrava se sukob države i antivaksera, desničari koriste priliku

Hrvatska -

Situacija u Hrvatskoj, pogođenoj pandemijom, sada se zakomplikovala.

Dok s jedne strane protivnici vakcinacije u Hrvatskoj tvrde da su im ugrožene građanske slobode i prava, a vlada najavljuje pooštravanje mera, sa druge strane svedoci smo javnih poziva na rat i napada na novinare.

"Po zanimanju sam medicinska sestra. Ne daju mi da radim. Trideset testova ostavilo je posledice. Sada sam na bolovanju, o trošku države. I neka", rekla je jedna protivnica vakcinacije na jednom od skupova antivakcinalista u Puli, koji se ovih dana održavaju u mnogim drugim hrvatskim gradovima.

Ova Puljanka, kao i njeni istomišljenici, tvrde da im Stožer civilne zaštite RH svojim odlukama radi suzbijanja pandemije kovida 19 uskraćuje građanske slobode i prava zajamčena Ustavom.

Naime, zaposleni u javnim i državnim službama, kao i u bolnicama, više ne mogu da dođu na posao ako nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od kovida, odnosno ako nisu testirani.

Nepoverenje u nauku

Uporedo sa intenziviranjem epidemioloških mera i najavom daljih restrikcija, raste nezadovoljstvo dela hrvatske javnosti, što su pojedine političke stranke, uglavnom desničarske, vešto iskoristile.

Stranka Most pokrenula je dve referendumske inicijative "protiv centrale", a nedavno je saopštila da je prikupila 400.000 potpisa, što je dovoljno da se na referendumu u Ustav unese odredba prema kojoj bi ograničenja prava i slobode građana tokom pandemije mogla da donese samo Skupština i to dvotrećinskom većinom.

Protestne parole

Oni takođe traže ukidanje kovid sertifikata.

Nervoza u javnosti postala je još veća nakon što je vlada saopštila da će od 4. januara samo oni koji su vakcinisani ili izlečeni od kovida moći da dobiju kovid sertifikate, što bi praktično značilo da testiranje više neće biti priznato.

Ombudsmanku Tenu Šimonović Ajnvalter DW pitao je da li su već ugrožena prava onih koji, poput Puljanke s početka priče, ne samo da nisu vakcinisani ili preboleli bolest, već odbijaju da se testiraju.

Ona tvrdi da su sada najveći rizik od kršenja ljudskih prava i diskriminacije u pristupu pravima oni koji sebi ne mogu priuštiti da se testiraju, posebno ako je potrebno više puta nedeljno.

"Mislim da bi bilo bolje da se dobrovoljno vakciniše mnogo veći broj građana. Ali moramo biti svesni i obilja različitih informacija, uključujući i lažne vesti koje utiču na odluku građana da se vakcinišu, posebno informacija koje se lako šire na društvenim mrežama. Ovome treba dodati i veliko nepoverenje građana u institucije, razne društvene aktere, ali i nauku", kaže ombudsmanka.

Sada, kaže, nepoverenje građana u institucije koje su u koktelu informacija putem društvenih mreža, kao i činjenica da se situacija objektivno konstantno menja, imamo situaciju da se veliki procenat građana ne opredeli za vakcinaciju dobrovoljno tokom svih ovih meseci.

Do sada je vakcinisano samo oko 55,5 odsto odraslog stanovništva, a da bi se postigao kolektivni imunitet, potrebno je vakcinisati najmanje 80 odsto.

U Hrvatskoj je od kovida umrlo 12.300 ljudi, a zaraženih je više od 16.000.

Odgovornost države

Ona dodaje da se građani svakodnevno obraćaju ombudsmanu, opisujući različite životne situacije, odnosno prepreke na koje nailaze u pokušaju da ostvare svoja prava, posebno nakon širenja korišćenja kovid sertifikata na ceo javni i državni sektor.

Prema njenom mišljenju, uspeh vakcinacije je odgovornost države.

"Mislim da je u komunikaciji sa građanima o značaju i ulozi vakcina urađeno manje nego što je bilo potrebno, s obzirom na sve okolnosti. Mladi bi možda bili u većoj meri vakcinisani da je poruka prošla preko TikToka, preko influensera i sa ciljem da se vrate društvenom životu koji im nedostaje. Roditelji bi bili vakcinisani u većoj meri zbog svoje dece, neki bi mogli da se vakcinišu da je poruka stigla od fudbalera, neki da su ranije čuli jasnu poruku od verskih vođa", rekla je Tina Simonović Ajnvalter.

Opsežna pravna analiza proširenja upotrebe kovid sertifikata na ceo javni i državni sektor objavljena je na sajtu ombudsmana kako bi doprinela argumentovanoj debati.

"Pročitalo ga je do sada više od 10.000 posetilaca, što znači da smo ispravno prepoznali problem", kaže ona.

Pored tenzija zbog donošenja Zakona o zaštiti javnosti, za koje je rekla da bi mogle doneti dodatnu nesigurnost u pogledu prava i obaveza, ombudsmanka je rekla da je alarmantno što smo sve češće svedoci poziva na nasilje.

Pravna pomoć za sve

"Videli smo postrojavanje, pa i javne pozive na rat, i spiskove tzv. izdajnici, njihove adrese i članovi porodice. To su izuzetno zabrinjavajuće pojave. Imali smo seriju napada na novinare tokom protesta, a poslednjih dana smo napali doktorku u Bjelovaru i plakate sa najavom suđenja i odgovora za vakcinaciju, kao i pretnje smrću portalu Faktograf, za koje smo otvarali slučajeve i pratio postupke nadležnih", kaže Tina Simonović Ajnvalter.

Kada je reč o sve većem pritisku poslodavaca na radnike da se vakcinišu, odnosno dobiju kovid sertifikate, Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), napominje da se ovoj organizaciji do sada obratilo tek nekoliko ljudi po ovom pitanju.

Protivnici mera smatraju da su im povređena ljudska prava i slobode.

"Čak smo održali velike konsultacije sa predsednicima ili predstavnicima svih sindikata povezanih sa NHS u vezi sa sertifikacijom kovida, uključujući pitanje vakcinacije i testiranja. Upravo je ovaj sastanak najbolje pokazao podelu među ljudima. Na jednoj strani su zagovornici vakcinacije koji su za ćutljivu većinu, imamo protivnike vakcinacije koji su mnogo glasniji, a sindikati ne mogu ni na jednu stranu“, objašnjava Sever.

U ovakvim okolnostima zaključili su da HNS i udruženi sindikati ne mogu biti 'za' ili 'protiv'.

Takođe su pristali da svim svojim članovima, bez obzira da li su zagovornici ili protivnici vakcinacije i kovid sertifikacije, pruže svu neophodnu pravnu pomoć ukoliko se pojave problemi u vezi sa njihovim radnim odnosom.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track