AKO SI ŽEDAN, NE IDI NA KIOSK: Nesvakidašnja odluka gradskih vlasti Pule razbesnela mnoge! Nju je izlobirala moćna grupa!
Foto: Julian Eales / Alamy / Alamy / Profimedia

bizarno

AKO SI ŽEDAN, NE IDI NA KIOSK: Nesvakidašnja odluka gradskih vlasti Pule razbesnela mnoge! Nju je izlobirala moćna grupa!

Hrvatska -

Na jednoj od prethodnih sjednica Gradskog veća Pule usvojena je nova Odluka o komunalnom redu.

Ne bi bilo čudno da praktično ne zabranjuje prodaju pića na kioscima. Neobična odluka doneta je 23. novembra, ali se ne primenjuje u praksi, što znači da se sok i dalje može kupiti na pulskim kioscima, na primer.

Gradske vlasti su za Glas Istre rekli da vlasnici kioska imaju „razuman rok za prilagođavanje, pošto će 1. januara 2022. godine biti izdata nova rešenja koja će biti u skladu sa novom odlukom“.

Ipak, potrebno je razlikovati motive za donošenje takve odluke. Čini se da su ugostitelji izvršili pritisak na njih da turisti ne kupuju piće na kiosku, već da sede na njihovim terasama i troše novac sa njima.

„Prilikom utvrđivanja zabrane prodaje pića i kafe na lokacijama kioska za prodaju duvanskih proizvoda, Grad Pula je vodio računa da ova prodaja na kioscima ne bi trebalo da ugrozi rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim zgradama, odnosno poslovnim prostorima. gde ugostiteljstvo Namera Grada je bila da ugostiteljsku delatnost usmeri na viši nivo, u okviru propisno opremljenih poslovnih prostora, čije funkcionisanje podrazumeva ulaganje značajnih sredstava u odgovarajuću ponudu i plaćanje propisanih naknada (spomenička renta i dr.). pri donošenju ovih odredbi, Grad se prvenstveno rukovodio potrebom da se obezbede preduslovi za postizanje adekvatnog kvaliteta ugostiteljske ponude i zaštite privrednih subjekata u stalnim objektima. ati, te na taj način koristiti kao javni, otvoreni prostor u pravom smislu riječi namijenjen okupljanju, druženju, druženju uopšte“, objašnjavaju u Gradskoj upravi Pule.

Dok su prodavačice na kioscima podeljene oko ove odluke, Puljani su odlučno protiv ove odluke. "Glupa je logika da su kiosci konkurencija ugostiteljskim objektima. Ljudi idu u kafiće da se druže, to je društveni događaj, a kupuješ na kiosku kad ti se žuri", prokomentarisao je jedan građanin.

Iz Grada dodaju da je odluku Gradsko veće usvojilo nakon javne rasprave na kojoj nije bilo primedbi. Vredi napomenuti da su kiosci nekada služili uglavnom za kupovinu novina, a danas su zamena za banke, lutrije, menjačnice i ugostiteljske objekte. Za ove poslednje svuda, osim u Puli.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track