Najnovije vesti

UDOVIČIĆ O ZAKONU O SPREČAVANJU DOPINGA U SPORTU: Želimo edukaciju, a REPRESIVNO DELOVANJE samo u najgorim trenucima
Foto: Marina Lopičić

UDOVIČIĆ O ZAKONU O SPREČAVANJU DOPINGA U SPORTU: Želimo edukaciju, a REPRESIVNO DELOVANJE samo u najgorim trenucima

Sport

Ministar je istakao da je u prethodnoj godini poslata poruka da je nulta tolerancija kada je reč o dopingu u sportu.

- Cilj našeg delovanja kroz zakon o sprečavanju dopinga u sportu jeste da edukativno utičemo na sistem sporta, a da represivno delujemo samo u onim najgorim trenucima - rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

On je danas učestvovao na javnoj raspravi u Beogradu kojom je završen proces javnog razgovora o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Udovičić je zajedno sa prof. dr Nenadom Đurđevićem i direktorkom Antidoping agenicije Srbije Milicom Vukašinović Vesić odgovarao na pitanja predstavnika sportskih saveza.

- Kao i do sada u svim strateškim odlukama i donešenju značajnih sistemskih uređujućih zakona, stav mog tima i mene lično je da kroz širok konsenzuz i kroz javnu reč, napravimo što bolje i kvalitetnije rešenje gde bismo svi zajedno učinili sistem produktivnijim - rekao je Udovičić posle javne rasprave u opštini Stari grad.

Udovičič je istakao da je u prethodnoj godini poslata poruka da je nulta tolerancija kada je reč o dopingu u sportu.

- Drago mi je da sam danas na ovoj raspravi lično mogao da se uverim u to, da vidim koliko smo svi zajedno na istom putu da učinimo sport kvalitetnijim i boljim, a kroz otklanjanje svih negativnih aspekata koji utiču na njega - kaže ministar.

Kako kaže, glavni cilj je da se veliki broj stručnjaka, sportskih radnika, sportista i svih onih koji su u direktnoj vezi sa sportistima edukuju i da im se približimo koje su to sve negativne i nedozvoljene supstance i šta sve podrazumeva doping o sportu.

Neke od osnovnih izmena i dopuna zakona o sprečavanju dopinga jeste uslagašavanje sa međunaordnim aktima, gde je Svetska antidoping agencija promenila antidoping kodeks, koji je na snagu stupio 1. januara 2021. godine, ali i uslagašavanje sa zakonom u sportu i zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Udovičić je dodao da se uvode nove povrede antidoping pravila, jača se nezavisnost rada antidoping odbora kao drugostepenog organa u odlučivanju u svim sporovima, povećavaju se kaznene odredbe i kaznena sredstva, koje su direktno povezane na prekršajna i krivična dela, koja se učine u ovoj oblasti.

- Mislim da kroz celokupne izmene i dopune zakona o sprečevanju dopinga u sportu želimo da skrenemo pažnju javnosti i sistemu sporta, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo da je doping nedozvoljen i da ćemo svi timski raditi da što manje dopinga bude u srpskom sportu u narednom periodu - zaključio je Udovičić.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...