TAMNA STRANA MUNDIJALA: Deca za vreme SP prodaju telo za tri evra
Foto: AP

Svet droge i prostitucije

TAMNA STRANA MUNDIJALA: Deca za vreme SP prodaju telo za tri evra

Brazil 2014 -
Čim turisti slete na aerodrom, taksisti ih vode na mesta na kojima se kupuje droga ili seks. Dok se voze, mogu da vide decu koja sede na trgovima, na mestima na kojima se okupljaju navijači

Daleko iza kulisa glamura koji sa sobom nosi veliki sportski događaj kakvo je fudbalsko Svetsko prvenstvo u Brazilu, odvija se život kome više pristaje sinonim "neljudski uslovi". Makroi i dileri slobodno šetaju ulicama gradova domaćina utakmica, deca koja žive u prljavštini i bedi, drogirana i eksploatisana u svetu prostitucije.

Deca uzrasta do deset godina primorana su da prodaju svoja tela na ulicama Brazila kako bi zaradili nešto novca tokom Svetskog prvenstva, zbog čega se očekuje dolazak više stotina hiljada stranih turista.

Ovu, mračnu stranu Brazila, opisali su novinari pojedinih britanskih medija, koji su prethodnih dana obišli nekoliko gradova.

Tako je u gradu Resife, koji se nalazi na severoistoku Brazila, novinar "Mirora" Mark Vilijams Tomas video da makroi naređuju deci da nose odeću i šminkaju se kako bi izgledali starije, a glavna baza će im biti blizu hotela gde će odsesti navijači.

"Svako od njih šmrče flašu sa industrijskim lepkom, da bi zaustavili glad. Sada su u još većem strahu za svoje živote, jer je prošlog meseca ubijena 14-godišnja prostitutka. Njeno telo je bačeno na ulici, a ubio ju je čovek koji je odbio da plati za seks. Trgovina mladih dečaka i devojčicama na ulicama se dešava ispred "nosa" policije, u državi koja je sedma na svetu po ekonomskom bogatstvu. Sa svojim plažama koje prosto mame - Resife je peti najveći grad u Brazilu."

Resife je samo primer koji potvrđuje pravilo u celom Brazilu.

"Čim turisti slete na aerodrom, taksisti ih vode na mesta na kojima se kupuje droga ili seks. Dok se voze, mogu da vide decu koja sede na trgovima, na mestima na kojima se okupljaju navijači."

Britanski reporter je uspeo i da porazgovara sa tri devojčice koje su mu opisale svoj život u svetu prostitucije.

"Udisanje lepka me umrtvi i to mi pomaže da ne osetim glad, jer onda ne moram da jedem. Pomaže mi i da se izborim sa nasiljem i opasnostima na ulicama", rekla je 13-godišnja Lorisa.

Rafaela (13) je rekla da za seks naplaćuje oko 3,5 evra i ispričala je zastrašujuću priču o tragičnoj sudbini njene “koleginice” Mikele (14).

"Mikela je ubijena na dan kada je policija štrajkovala. Čovek je pokupio na stanici metroa i imala je odnose sa njim. Ali, nakon toga je odbio da joj plati, ubio je i bacio njeno telo na ulicu. To se desilo pre nekoliko nedelja", rekla je Rafaela.

Dok je razgovarao sa decom, prolazila su policijska kola koja se nisu ni zaustavila. Makroi i narko-dileri se slobodno šetaju ulicama, sigurni da policija neće da reaguje. Kaljiem (14) je ispričala da je sa 11 godina počela da prodaje svoje telo i da je redovni korisnik “kole” – mešavina kanabisa i krek-kokaina.

"Tata mi je mrtav, a majka je u skloništu sa ujnom i devetoro dece", rekla je devojčica i dodala da ostatak familije zna da živi na ulici i da prodaje svoje telo za novac.

Tomas je pričao i sa komandantom policije. Pitao ga je kada su rešili poslednji slučaj vezan za dečiju prostituciju, ali on nije mogao da se seti jer je to bilo odavno. Očigledno je da brazilska policija ne može da se izbori sa razgranatim lancem dečije prostitucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track