(VIDEO) VELIKI OBRT: Hrvati vodili 2:0, Česi do 2:2 stigli iz penala u 93. minutu
Foto: Reuters

Povreda Modrića

(VIDEO) VELIKI OBRT: Hrvati vodili 2:0, Česi do 2:2 stigli iz penala u 93. minutu

Francuska 2016 -

Reprezentacije Hrvatske i Češke igrale su 2:2 (1:0) u utakmici drugog kola Grupe D na Evropskom prvenstvu.

Neverovatan meč u Sent Etjenu. Osim što je prvi na EVRO 2016 na kome je postignuto više od tri gola, razvoj događaja na terenu je bio u potpunosti neočekivan. A na sve to huligani iz Hrvatske su prekinuli utakmicu.

Hrvatska je igrala sigurno, dominirala, vodila 2:0, mogla da ima i veću prednost... Česi su delovali kao ekipa kojoj je važno samo da primi što manje golova. A onda se desilo čudo. Rezervisti su Češkoj doneli izjednačenje, prvi bod na šampionatu i kakvu-takvu nadu da mogu u osminu finala.

"Kockasti" su bili nadomak plasmana među 16 najboljih u Evropi posle golova dvojice Ivana - Perišića u 37. i Rakitića u 59. minutu.

Jedino što je u tom trenutku izgledalo "crno" za Hrvatsku bila je povreda Luke Modrića u 62. minutu, kada se "iz čista mira", bez kontakta sa bilo kim, srušio na teren, pa je odmah zamenjen.

A onda se desilo nešto neverovatno. Takoreći iz prve šanse Česi su dali gol. Milan Škoda je u 76. minutu, samo devet minuta pošto je ušao u igru, dao prelep gol glavom i smanjio na 1:2. Ni posle toga nije izgledalo da će "kockasti" imati problema da meč privedu kraju i upišu drugu pobedu na EP. Međutim, u 93. minutu Domagoj Vida je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a engleski sudija Mark Klatenburg pokazao je na belu tačku. Još jedan rezervista Tomaš Necid poslao je projektil sa 11 metara za 2:2!

Zbog incidenata koje su izazvali hrvatski huligani u finišu, pa je meč bio prekinut, Klatenburg je meč produžio do 98. minuta, a Hrvati su do kraja strepeli i za bod, jer su Česi, na krilima načinjenog obrta, još nekoliko puta zapretili Subašiću.

Hrvatska sada ima četiri boda iz dva meča, a Češka jedan. Španija sa tri boda, a Turska bez bodova dočekuju večerašnji međusobni duel.

Nema sumnje da će biti još dosta vatre u Grupi D. U poslednjem kolu sastaju se Španija - Hrvatska i Turska - Češka.

TOK MEČA:

KRAJ - 2:2!

90+3. minut - 2:2! TOMAŠ NECID iz penala!

90+3. minut - PENAL ZA ČEŠKU! VIDA je igrao rukom.

87. minut - Hrvatski navijači su prekinuli meč! Bacali su baklje, a neki su čak i uleteli na teren. Prekid je trajao nekoliko minuta.

82. minut - Hrvatska 17 šuteva na gol, Češka 5. Ovi podaci sve govore.

80. minut - ŠANSA za HRVATSKU! Brozović je šutirao iz povoljne pozicije, lopta je zakačila Kubnika, pa su Hrvati dobili samo korner.

76. minut - GOOOLLL - ČESI smanjuju na 1:2! ŠKODA! Igrač koji je u igru ušao samo devet minuta ranije umesto Lafate, sjajno je odreagovao glavom i savladao Subašića. Centrirao mu je Rosicki.

66. minut - VELIKA ŠANSA za HRVATSKU! Mandžukić se našao sam pred golom Češke, imao otvoreni šut, ali je pucao preko gola.

65. minut - Vedran Ćorluka igra sa zaštitom na glavi, koju je povredio još na meču sa Turskom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

62. minut - POVREDIO SE MODRIĆ! Najbolji hrvatski fudbaler ostao je da leži na travi, a onda ga je zamenio Kovačić.

ZANIMLJIVO! Ovo je bio prvi Rakitićev gol na velikim takmičenjima, na kojima je za Hrvatsku odigrao 11 utakmica.

59. minut - GOOOLLL - 2:0 - RAKITIĆ! Vezista Barselone je izašao sam pred Čeha, bocnuo loptu i poslao je u mrežu. I ovom golu Hrvatske kao i prvom prethodila je greška Čeha. Ovaj put asistenciju je zabeležio Brozović.

52. minut - Konačno su Česi zapretili. Krejči je uhvatio volej iz okreta, ali je golman Subašić bio siguran.

46. minut - Utakmica je nastavljena.

Kraj prvog poluvremena - 1:0 za Hrvatsku, više nego zasluženo.

41. minut - Još jedna prilika za Hrvatsku. Posle prekida zasmetali su jedan drugom Ćorluka i Vida, pa je lopta otišla pored gola.

37. minut - GOOOLLL - 1:0 za HRVATSKU! PERIŠIĆ! Česi su izgubili loptu na sredini terena, ona je došla do Perišića, koji je krenuo napred, napravio dribling i kada je video otvoreni prostor, ciljao je i pogodio suprotni ugao Čehove mreže. Perišić je odmah pokazao da gol posvećuje kapitenu Dariju Srni, koji je nedavno ostao bez oca, što je teško podneo.

18:30 - Interesantna poruka!

27. minut - Hrvati su izveli sedam kornera... Ne daju Česima da izađu sa svoje polovine u ovim trenucima.

21. minut - Česi nisu dobili penal koji su tražili posle starta Badelja u svom kaznenom prostoru, usledila je kontra Hrvata i centaršurt sa leve strane, a Perišić je za malo zakasnio da ubaci loptu u mrežu. U nastavku akcije šut je oprobao Rakitić.

20. minut - Velika greška golmana Čeha, lopta je pala pravo na glavu Mandžukiću, koga je očigledno iznenadila, pa nije dobro reagovao.

18:19 - Zanimljivo! Hrvati su na velikim takmičenjima osvojili samo 31,4 odsto bodova u utakmicama u kojima su igrali u "domaćim" - kockastim - dresovima, a čak 82,4 odsto kada su nastupali u "gostujućim" - plavim.

16. minut - I dalje traje početno ispitivanje snaga. Rivali su oprezni, što je i očekivano, jer je veliki ulog na talonu. Ipak, Hrvati su dosta više pokazali u dosadašnjem toku meča.

1. minut - Utakmica je počela.

SASTAVI:

ČEŠKA: Čeh - Limberski, Hubnik, Sivok, Kaderabek - Plašil - Darida, Krejči, Skalak, Rosicki - Lafata

HRVATSKA: Subašić - Srna, Ćorluka, Vida, Strinić - Badelj, Modrić - Perišić, Rakitić, Brozović - Mandžukić

17:48 - Navijači nestpljivo očekuju početak

17:40 - Srna za preminulog ocaKapiten Hrvatske Darijo Srna je u sastavu iako je bio odsutan između dva meča na EP zbog smrti oca. Ova utakmica zato će imati poseban značaj za Srnu.Dakle, selektor Ante Čačić izveo je isti sastav kao protiv Turske.

17:37 - Bivši srpski selektor Ljubinko Drulović u svom blogu na Kurirovom portalu nahvalio je Hrvate. Ceo blog pročitajte OVDE.

17:34 - Cela Hrvatska je uz reprezentaciju. Ko je sve pružio podršku "kockastima" saznajte OVDE.

17:30 - Grupa hrvatskih navijača koja je planirala da prekine današnje meč zaustavljena je na granici. Više o tome pročitajte OVDE.

17:25 - Evo kako je Hrvatska savladala Tursku i kako je Češka poražena od Španije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track