SVET OSUDIO ŠIMUNIĆA: Hrvat propagira ustaški režim!
Foto: Fonet

Svi osuđuju igrača Dinama

SVET OSUDIO ŠIMUNIĆA: Hrvat propagira ustaški režim!

Fudbal -
Hrvatski fudbaler je posle pobede nad Islandom od 2:0 i plasmana SP vikao ustaški pozdrav "Za dom spremni"

BEOGRAD - Svetski mediji s gnušanjem osuđuju postupak hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića koji je posle utakmice sa Islandom u baražu za Mundijal skandirao ustaški pozdrav.

Šimunić je juče posle utakmice kojom se Hrvatska plasirala na Mundijal, uzeo mikrofon i više puta uzviknuo ozloglašeni ustaški pozdrav "Za dom", na šta su mu navijači odgovorili "Spremni".

Monstruozni zločini ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata, kada je u koncentracionim logorima pobijeno na stotine hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, čine jedan od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva.

Američka agencija AP navodi da je slavlje Hrvata zbog plasmana na Mundijal "umrljano pronacističkim skandiranjem navijača i odbrambenog igrača Josipa Šimunića".

Vest američke agencije preneli su drugi svetski mediji, kao što su "Hafington post", britanski "Gardijan", novozelandski "Nju zeland Herald" i australijski portal "Sportsfan".

Nemački "Špigl" ističe da je Šimunić "razljutio hrvatsku naciju jer je slavio ustaškim pozdfravom i fašističkom parolom".

"Šimunić je urlao u mikrofon ustašku parolu "Za dom spremni", a pri tom je podigao desnu ruku, što je gest ustaških generala", podseća nemački list.

Ministar sporta, obrazovanja i nauke u vladi Hrvatske Željko Jovanović prvi je u Hrvatskoj kritikovao gest Šimunića.

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš, lično ću da ti pomognem da dobiješ dobrog profesora i shvatiš kakav je to poklič "Za dom spremni"", napisao je Jovanović na društvenoj mreži Fejsbuk.

Inače, Međunarodna fudbalska federacija najavila je danas da će ispitati sve detalje jučerašnjeg incidenta na utakmici u Zagrebu, i da će nakon toga doneti odluku o eventualnom pokretnju disciplinskog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track