Savo Štrbac: Ćute na ustaštvo da se ne zamere!

Povampireno ustaštvo u Hrvatskoj i dalje buja

Savo Štrbac: Ćute na ustaštvo da se ne zamere!

Fudbal -
Hrvatske javne ličnosti ne osuđuju skandiranje Josipa Šimunića jer neće da se suprotstave Katoličkoj crkvi i braniteljima, tvrdi Savo Štrbac

Kolektivno ustaško ludilo zahvatilo je Hrvatsku.Niko od javnih ličnosti, glumaca, umetnika, sportista, ako se izuzmu Boris Dežulović, Miljenko Jergović i Zoran Čutura, nije osudio to što se ustaštvo povampirilo u najmlađoj članici Evropske unije. Skandiranje fudbalera Josipa Šimunića „Za dom“, kad mu je 30.000 ljudi na stadionu Maksimir uzvraćalo sa „Spremni“, samo je delić onoga što se u toj zemlji dešava od septembra, kad je počela kampanja da se ćirilica zabrani u Hrvatskoj, smatra Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“.Mlake reakcije- Mlako se u Hrvatskoj osuđuje taj skandal u vezi sa Šimunićem. Po meni, to je samo jedan od incidenata u gomili koji su krenuli u septembru, posle lupanja ćiriličnih natpisa. Upozoravao sam tada, a sada se pokazalo, da će se to preliti po celoj Hrvatskoj - priča za Kurir Štrbac i dodaje:- Incidente imate u Dubrovniku, Splitu, Krnjaku, Vukovaru, Zagrebu... Čak i Jasenovcu, gde se kustosima spomen-parka preti likvidacijom. To su sve napadi na Srbe i njihov identitet. Osim ministra obrazovanja i sporta u Hrvatskoj Željka Jovanovića, ni od političara niko nije oštro osudio Šimunićevo ustaštvo i njegova brojna saopštenja u javnosti u kojima smatra da je uradio pravu stvar.Povratak u devedesete- Sve liči na devedesete. Ne govorimo samo to mi Srbi, to pre svega tvrde Nemci. Iza cele histerije protiv Srba stoje dve najjače grupacije u Hrvatskoj. Prva je Katolička crkva, a druga udruženje branitelja, koje broji više od pola miliona ljudi. Oni sad vode kampanju protiv Srba i „levih“, a poslednji referendum pokazao je da iza njih stoji skoro 70 odsto stanovništva. Zato političari i javne ličnosti ćute, jer niko neće da se zamera većini - tvrdi Štrbac i na kraju dodaje:- Samo dva meseca otkako su ušli u EU, Hrvati su pokazali pravo lice.

Upozoravao je da će se ovakve stvari dešavati... Savo Štrbac
Upozoravao je da će se ovakve stvari dešavati... Savo Štrbac

Menadžer MrkšaBLATER ĆE GA KAZNITIČovek koji je doveo Josipa Šimunića iz Australije u Hrvatsku Hrvoje Mrkša smatra da je fudbaler kao dete bio pod uticajem roditelja, od kojih je slušao priče o NDH i Anti Paveliću, pa ga je kao emigranta ponelo srce.- On je, kako kažu Zagrepčani, „bedaček“! Dobar je i pošten dečko, istinski rodoljub, ne rodoljub iz koristi. Otežavajuća okolnost jeste što se taj incident dogodio na utakmici FIFA, a tu je gazda Židov Blater, koji forsira borbu protiv rasizma - rekao je Mrkša za Jutarnji list.

U srpskim medijimaRAĐA I VUJOVIĆ OSUDILIZanimljivo je da su hrvatske javne ličnosti samo u srpskim novinama osudile ustaštvo Josipa Šimunića i splitske navijačke grupe Torcida. To su uradili Dino Rađa, Zlatko Vujović. Hrvatskim medijima ovo izgleda nije bila zanimljiva tema. Ili su i oni u strahu poput javnih ličnosti.Rađa je rekao da je uvek bilo budala, dok je Vujović istakao da Split nikad neće biti ustaški grad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track