ODLAZAK MAJSTORA: Preminuo legendarni Euzebio

Jedan od najboljih svih vremena

ODLAZAK MAJSTORA: Preminuo legendarni Euzebio

Fudbal -
Crni panter, kako su ga zvali, predvodio je lisabonske Orlove do dva naslova pobednika Kupa šampiona

LISABON - Jedan od najboljih portugalskih fudbalera svih vremena Euzebio da Silva Fereira preminuo je u 71. godini života.

Euzebio je umro od srčanog udara, navodi se u saopštenju njegovog bivšeg kluba Benfike. Euzebio je nekoliko puta bio u bolnici zbog raznih zdravstvenih problema. On je u junu 2012. godine bio u lisabonskoj bolnici zbog cerebro-vaskularnih problema. Euzebio da Silva Fereira, rođen 25. januara 1942. godine, poreklom je iz Mozambika, bivše portugalske kolonije.

Euzebio je najveći deo svoje karijere proveo u Benfiki, za koju je odigrao 301 utakmicu i postigao 315 pogodaka.

Do danas niko nije uspeo da ga prestigne po broju pogodaka. Benfika je u njegovo vreme harala Evropom. "Crni panter", kako su ga zvali, predvodio je lisabonske "Orlove" do dva naslova pobednika Kupa šampiona (1961. i 1962.), a još tri puta je igrao finala (1963., 1965. i 1968.). Za 15 godina sa Benfikom je osvojio 12 titula prvaka Portugala.

Za reprezentaciju Portugala na 64 utakmice postigao je 41 pogodak. Na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Engleskoj bio je najbolji strelac sa devet pogodaka.

Euzebio je bio poznat po brzini i jakom udarcu desnom nogom. U to vreme 100 metara je mogao da pretrči za zapanjujućih 11 sekundi.

IFFHS ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te države u prethodnihh 50 godina. Nalazi se na popisu najboljih 100 fudbalera po izboru FIFE i Pelea 2004. godine.

Od Euzebija su putem društvenih mreža počeli da se opraštaju mnogobrojni fudbaleri, među prvima legenda Portugala Luis Figo i trenutno najbolji fudbaler ove zemlje Kristijano Ronaldo.Euzebio će biti sahranjen u ponedeljak u Lisabonu. Prema želji jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala, pre sahrane njegov kovčeg biće pronet ispred tribina Benfikinog "Stadiona svetlosti", gde će navijači moći da mu odaju počast. On će potom biti sahranjen na lisabonskom groblju Lumijar od 17 sati.Povodom njegove smrti u Portugaliji je proglašena trodnevna žalost.

http://www.youtube.com/watch?v=U49j7ZHxC6c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track