DRAKONSKA KAZNA: FIFA zabranila Barseloni dovođenje igrača u narednih godinu dana
Foto: Beta Ap

Bez milosti

DRAKONSKA KAZNA: FIFA zabranila Barseloni dovođenje igrača u narednih godinu dana

Fudbal -
FIFA je saopštila i da će Barselona morati da plati i 450.000 švajcarski franaka za prekrsaj koji je karakterisala kao "ozbiljan"

BEOGRAD - Svetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je danas Barselonu i španski savez zbog kršenja propisa u transferima mlađih igrača, tako da klub u sledeća dva prelazna roka neće moći da dovodi igrače.

Klubu je dat i rok od 90 dana da sredi situaciju oko spornih igrača. Kraljevski fudbalski savez Španije (RFEF) kažnjen je sa 500.000 franaka zbog kršenja istog propisa i dao mu je rok od godinu dana da uskladi svoj pravilnik i sistem sa propisima međunarodnih transfera mladih.

Barsa i RFEF su kažnjeni zato što su kršili pravila oko međunarodnih transfera i registracije igrača mlađih od 18 godina, što je pravilima FIFA zabranjeno. Sankcije su izrečene posle istrage koju je sprovelo specijalno telo FIFA tokom prošle godine, kao i njena Disciplinska komisija.

FIFA je objavila da su klub i savez prekršilo "nekoliko odredaba" o međunarodnim transferima i prvim registracijama maloletnika koji nisu Španci, kao i druge važne propise oko registracije i učešća određenih igrača u nacionalnim takmičenjima. Istraga se vodila oko fudbalera koji su dovođeni i igrali u klubu u raznim periodima od 2009. do 2013. godine. Obe kažnjene strane dobile su ukor FIFA zbog kršenja njenog disciplinskog pravilnika.

Barselona i RFEF su, između ostalih, prekršili i član 19 Pravilnika o statusu i transferu igrača, u kome se navodi da fudbaleri mogu da učestvuju u međunarodnim transferima samo kad navrše 18 godina. U istom članu se navodi i da je moguć transfer maloletnika samo u tri ograničene okolnosti, ali i tada komisija FIFA treba da ga odobri.

"Zaštita maloletnika kod međunarodnih transfera je važno društveno i pravno pitanje, koje se tiče svih koji se bave fudbalom. Iznad svega... međunarodni transferi mogu u posebnim slučajevima da budu korisni za karijeru mladog igrača, ali su oni češće u suprotnosti sa najboljim interesima tog maloletnika", objavila je Disciplinska komisija.

Ova komisija je naglasila da FIFA vrlo ozbiljno pristupa zaštiti maloletnika, "koji su posebno podložni eksploataciji i zlostavljanju u stranim zemljama bez prave kontrole", kao i da je ta zaštita "jedan od ključnih principa" u sporazumu koji su zaključili FIFA, UEFA i Evropska komisija 2001. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track