LEPOTAN BEZ NOVCA: Evo šta najlepši fudbaler Jugoslavije 1967. godine nije mogao da kupi

Sećanja

LEPOTAN BEZ NOVCA: Evo šta najlepši fudbaler Jugoslavije 1967. godine nije mogao da kupi

Fudbal -
Igrao je za Dinamo, a u kući sa dvoje male dece je tek sa 28 godina imao veš mašinu

Krasnodar Rora, je 1967. godine igrajući za Dinamo važio za najlepšeg fudbalera nekadašnje SFR Jugoslavije, ali kako je tada pričao medijima ni kao takav nije imao dovoljno novca da sebi i porodici sa dvoje male dece priušti sve što je bilo potrebno ili je želeo. "Mislim da bismo bili vrlo dobro plaćeni kad bi nam naše zarade bile redovito isplaćivane. Ali, kad od novembra do aprila ne dobiješ ni dinara, kao što je to bilo prošle sezone ... čovek sa dvesta hiljada može više uštedeti od mene sa četiristo. Jer, danas dobijem 600.000, a nakon toga ni dinara. Dolaziš u situaciju da se zadužuješ. A onda, ljudi nas gledaju posebnim pogledom. Kako sam odeven, kako supruga. Onda je tu obaveza prema roditeljima koji žive u Šibeniku; godišnje šesto do sedamsto hiljada,kako kada. A sve zavisi koliko mi dobijemo. A činjenica je da ništa nemam od tih novaca. Mladi smo ljudi. Hteli bismo izlaziti...

Rora je tada zastao pa ispričao kako se oseća kada dođe kući

"Gost u svojoj kući. Stvarno, najbolji izraz za fudbalere. Ne, nemam auto. Sad ćete se smejati, ali nemam novaca za to. Kad smo išli u Španiju, morao sam odustati od ispita. Propala mi godina na fakultetu. Sa dvadeset i osam godina mi smo već "starci", fudbaleri za rashod. A drugi su mladi stručnjaci i s doktorskim titulama.Jasno je da i tu moramo gledati računicu, ono što se više isplati.Ko će mene jednog dana žaliti ako budem niko i ništa, bez igde ičega? Vama niko ne brani da se zaposlite u inostranstvu, a mene puštaju kao fudbalera kad sam na izmaku snaga (nije swe moglo preko granice pre 28 godina starosti, prim. aut). Je li to po Ustavu? Jedan austrijski klub ponudio je za mene Dinamu 30.000 dolara. Pa valjda onda ipak nešto vredim? Oprostite trenutak..."

Iz sobe je odneo prljave pelene, koje mu je pružila supruga povijajući sina. Iz kuhinje se čuje zujanje mašine za prane veša.

"Kad je Bojana (starija Rorina kćerka) bila beba, žena pere i pere pelene. A ja, zbog snage, cedim iz njih vodu. Dojadilo mi.Kupio sam mašinu za pranje veša, pa ako treba, sama pere. Malo praška i pritisnem dugme.

Kurir sport / Yugopapir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track