(VIDEO) NAJLUĐI NAVIJAČI: Bugarin prešao u pravoslavnu veru i promenio ime u Mančester Junajted
Foto: Fejsbuk

Istetovirao grb kluba na čelu

(VIDEO) NAJLUĐI NAVIJAČI: Bugarin prešao u pravoslavnu veru i promenio ime u Mančester Junajted

Fudbal -
Koliko je Mančester predan u svojoj ideji da život poistoveti sa simbolima Junajteda, dovoljno govori činjenica da je zbog promene imena morao da promeni i veroispovest

Tetovaže, posebna imena, vernost i u starosti ili suludi potezi - sport je ove navijače odvukao preko granice uobičajenog pri iskazivanju podrške svojoj omiljenoj ekipi. Među njima je i Bugarin po imenu Mančester Zdravkov Levidžov-Junajted.Postoje navijači koji su odani nekom sportskom kolektivu, koji redovno prate njegove utakmice i bodre ga nezavisno o zdravstvenom i drugim stanjima u kojem se nalaze. Neki će reći da je taj klub i njihov život. Korak u tom smeru otišao je i Marin Zdravkov (51), Bugarin čija je privrženost Mančester Junajtedu toliko velika da je odlučio da promeni lično ime kako bi zvučalo baš kao ono "crvenih đavola" s Old Traforda. Pobrinuo se i za sve vizualne tipove istetoviravši grb kluba na čelo.

http://www.youtube.com/watch?v=opFrp6IgzOI

Ljubav između bugarskog fanatika i slavnog kluba počela je u vreme puberteta u 1970-ima, kada je njegov otac koristio blizinu rumunske granice u gradu Svištovu na Dunavu i sa sinom ilegalno lovio televizijski signal kanala koji je prikazivao utakmice nekadašnje prve engleske lige. Već je tada dobio ideju za promenom imena, no nije smeo da je realizuje.- Da sam u to, komunističko vreme nekom rekao da bih hteo da promenim ime u fudbalski klub iz zlog kapitalističkog sveta, sigurno bi me strpali u zatvor - objašnjava Marin.Decenije su prolazile, otac mu je preminuo, a onda je došla noć jednog od najvećih Junajtedovih uspeha u istoriji, osvajanja pehara 1999. i dramatične pobede nad Bajernom u finalu Lige šampiona (2-1) u Barseloni.I dok je mnogim pristašama crvenog kluba srce (gotovo) stalo gledajući siguran poraz sve do nadoknade, kada su Tedi Šeringem i Ole Gunar Solskjer pogodili za istorijski uspeh Fergusonove ekipe, jutro posle trijumfa i opijenosti Bugarin je definitivno odlučio da napravi potez o kojem je maštao.

Marin Zdravkov, Mančester junajted, Foto: Fejsbuk
Marin Zdravkov, Mančester junajted, Foto: Fejsbuk

Bugarska birokratija, međutim, u to vreme nije išla na ruku Marinu. Uporni navijač 15 se godina borio da ime kluba s Old Traforda bude i njegovo lično ime, sve dok mu ove godine propisi to konačno nisu dozvoljavali. Iako se sada zove Mančester Zdravkov Levidžov-Junajted, pri čemu je Junajted u njegovoj ličnoj karti naveden kao nadimak, Marinova pravna bitka još nije završila: želi da izbaci "suvišna" imena i postati jednostavno - Mančester Junajted.- Ovo je smešno. Ne želim da nosim tek ime po engleskom gradu. Neki me prijatelji ismejavaju pitajući "Dobro, sad kad si službeno postao Mančester, da li je tvoje prezime zapravo Siti ili Junajted?". Osim toga, nikad ne bih zloupotrebio ime svetog fudbalskog kluba u komercijalne svrhe, tako mi Boga - razočarano govori Bugarin kojemu gotovo da ne prođe dan, a da ne obuče na sebe majicu sa simbolima voljenog mu kluba.

http://www.youtube.com/watch?v=Ao2_EBjAa2A

Koliko je Mančester predan u svojoj ideji da život poistoveti sa simbolima Junajteda, dovoljno govori činjenica da je zbog promene imena morao da promeni i veroispovest. S katoličke je prešao na pravoslavnu veru koja mu je dozvolila upravo ime koje je sam i odabrao.- Gospodin Bog sad barem zna ime s kojim bih voleo da umrem - rekao je Mančester koji kao građevinski radnik zarađuje oko 400 evra mesečno, ali i s takvim je primanjima uspeo da isfinansira posetu verovatno najvažnijem mestu u njegovom životu, Old Trafordu. No, još nije pogledao utakmicu svog omiljenog kluba uživo, još uvek skuplja ušteđevinu. Poslao je molbu klubu da mu to omogući, ali nije dobio pozitivan odgovor.

http://www.youtube.com/watch?v=P-XsRJU-LGo

Mančester Zdravkov nema ženu i živi s majkom, ali ako osnuje porodicu, ali nema sumnje kako će nazvati dete. Dotad će se ovaj strastveni Bugarin brinuti za svoju osmogodišnju mačku Bekam i njenih pet mačića…- Kad se bude rodio, nazvaću ga Mančester Junajted. Ne verujem da će mrziti to ime, ali kad bude napunio 18 godina, moći će da ga promeni ako bude hteo - kaže.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track