SREĆAN: Tumbasov prvi Uskrs u novom domu!
Foto: Nemanja Pančić

Ponovo rođen: Kurir u poseti najpoznatijem navijaču Partizana

SREĆAN: Tumbasov prvi Uskrs u novom domu!

Fudbal -
Zahvaljujući dobrim ljudima, Miša Tumbas, inače osoba s posebnim potrebama, najveći hrišćanski praznik dočekuje u boljem ambijentu

Barič je malo mestašce nadomak Beograda, s nešto manje od 10.000 stanovnika, a svako od njih zna da vam objasni najbrži put do najpoznatijeg sugrađanina Miroslava Gajića, poznatijeg kao Miša Tumbas.Ta nekada zapuštena kuća, sada je, kako navijači Partizana kažu, „vila Tumbas“ i u njoj stanuje verovatno najpoznatiji navijač crno-belih. „Grobari“ su nedavno pokrenuli akciju sređivanja njegove kuće, u kojoj sada može komforno da se živi.Izaći ću u novinamaPred kućom nas dočekuje Miša i s vrata pita:- Hoće da dođu kamere da me snimaju i kad ćete da mi date mikrofon? Aaaaa, to nije televizija, nego novine? Jao, izaći ću u novinama!Mišu smo posetili da bismo videli kako dočekuje najveći hrišćanski praznik u ambijentu na koji, nebrigom drugih, nije navikao, a koji svakako zaslužuje.- Volim da se kuckam jajima, volim i da ih jedem, a za Veliki Petak postim i jedem ribu. Idem u crkvu tu kod nas u Bariču i za Uskrs ću biti tamo. Odem ja i za Svetog Savu da gledam kako deca igraju folklor. Sve mi je to lepo i lepo se osećam. Odlazim svake godine i gledam kako u Beogradu plivaju za Časni krst. Napolju hladno, a oni se kupaju. Mnogo hladnoooo, ja to ne bih mogao - smeje se Miša i klima glavom.Na pitanje da li je i on kao mali igrao folklor, Miša simpatično odgovara:- Nisam nikada, ali jesam fudbal. Ne znam koliko sam godina imao, znam samo da sam bio mlad momak. Čak sam dao i gol, a onda smo otišli preko puta nešto da jedemo. Mnogo volim da jedem.Kao osoba s posebnim potrebama, Miša ne može sam da vodi računa o sebi, a posebno bi trebalo da povede računa o ishrani, budući da ima problema s pritiskom.

Duletov portret u spavaćoj sobi... Renoviran dom Miše Tumbasa
Duletov portret u spavaćoj sobi... Renoviran dom Miše Tumbasa

Napunio 61 godinu- Bio sam kod lekara, rekao mi je da imam super srce. Sve je u redu, ali pritisak mi je visok, pa imam lekove koje moram da pijem svaki dan - kaže Miša, a onda se u priču uključuje komšinica Goca, koja ga malo kritikuje:- Pre neki dan mu je pritisak bio 170 sa 90, i to posle sedam lekova koje je popio. Stalno mu govorim da ne jede svašta, ali on me ne sluša. Mislim da je njegov glavni problem što nezdravo i nekontrolisano jede, pa mu se podigne dijafragma i zbog toga dobija nesvesticu i pada.Miša kaže da se polako navikava na novi život, ali da ne može bez utakmica Partizana.- Lepo mi je u mojoj novoj kući, „Grobari“ će za koji dan da je okreče, dolaze mi komšije, a dobio sam i karticu da podižem penziju. Pre neki dan sam napunio 61 godinu i postao sam stric. Hvala svima, a najviše navijačima i mom Partizanu, bez koga ne mogu - objašnjava Miša Tumbas.

KomšinicaGOCA SPREMA TORTUBrigu o Miši Tumbasu uglavnom vodi komšinica Goca, koja će za Vaskrs ofarbati jaja, a sprema se i da umesi nešto.- Goca će ofarbati jaja, pa ćemo se ponovo kucati i nadam se da ću je pobediti, a spremiće i tortu da je zajedno jedemo. Hvala joj što vodi računa o meni i što mi pomaže. Meni je ovde dobro, komšije me obilaze, pričamo, ali ja ne mogu mnogo da budem s njima jer moram da gledam utakmice i treninge Partizana - kaže Miša.

Preporuka lekaraMORAM DA SMRŠAMAngažovanjem navijača Partizana Miša Tumbas je posle 18 godina prvi put otišao kod lekara, čak i kod specijaliste na VMA, koji mu je naredio da mora da smrša.- Okupali su me, vodili kod lekara i bilo je lepo na VMA, a doktor mi je rekao da moram da oslabim - kaže Miša, dok Goca dodaje:- Miši spremam isključivo dijetalnu hranu, ali problem je što on jede u gradu. Dobije novac od nekoga i onda kupi majonez i pojede celo pakovanje, a to mu smeta. Stalno mu govorim da to ne sme da radi i on mi je obećao da će me poslušati. Ima 130 kilograma i mora da izgubi barem 30.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track