Geri Lineker: Menadžeri, vi ste najveća bruka Engleske!
Foto: Profimedia

Kritikovao domaće stručnjake

Geri Lineker: Menadžeri, vi ste najveća bruka Engleske!

Fudbal -
Nakon što engleski menadžeri ni ove sezone nisu briljirali u Evropi, pljušte žestoke kritike na račun skupo plaćenih fudbalskih trenera

Katastrofalna sezona u evropskim takmičenjima razbesnela je medije, navijače i Gerija Linekera, te su žestoko iskritikovali, pa čak i izvređali svoje trenere pošto nijedan engleskih trener već 31 godinu nije uspeo da osvojio pehar Lige šampiona ili Lige Evrope.Ako ste mislili da Srbija ima problema sa stručnjacima, onda će vas situacija s engleskim trenerima prilično utešiti, s obzirom na to da naši treneri vode timove za kikiriki, a njihove kolege s Ostrva „ubijaju“ nekoliko miliona evra po sezoni. Engleski klubovi se po broju trofeja u Ligi šampiona nalaze na drugom mestu sa 12 osvojenih pehara i još sedam izgubljenih finala, dok su u Ligi Evrope treći sa sedam osvojenih pehara i pet poraza u završnici.Klubovi uspešniMeđutim, veliki uspesi engleskih klubova u prethodne tri decenije nemaju nikakve veze s tamošnjim menadžerima, pošto su 1984. trener Liverpula Džo Fagan i kolega s klupe Totenhema Kit Burkin bili poslednji stručnjaci iz ove dela Evrope koji su osvajali pehare.- Hejsel nije opravdanje za to što su 1984. engleski menadžeri fudbalski umrli. Istina je da smo već naredne sezone dobili petogodišnju suspenziju, ali smo se ekspresno vratili u vrh i počeli da skupljamo pehare. Odmah po ukidanju zabrane Ferguson je osvojio KPK, do kraja decenije isto su uradili Venger s Arsenalom i Vijali s Čelsijem. Takođe, Liverpul, Junajted i Čelsi postali su šampioni Evrope, a „plavci“ i „crveni“ uzeli su LE, i sve to bez domaćih trenera - kaže Lineker, a Unija bivših fudbalera Engleske izdala je saopštenje:Nikakvi naslednici- Naši klubovi plaćaju engleske trenere, poput Olardajsa, Brusa, Rednapa, Kurbišlija po 5.000.000 miliona funti godišinje da bi se borili za ostanak u Premijer ligi, i često ne ostvare cilj. Moramo priznati da su naši treneri nestali s mape Evrope i neće se uskoro vratiti. Žao nam je zbog legendi Pejslija, Klafa, Mersera ili Robsona, koji nisu zaslužili ovakve naslednike.

KPKROBSON AGONIJU PRESEKAO 1997.U ugašenom Kupu pobednika Kupova Englezi imaju sedam osvojenih trofeja, samo jedan manje od vodećih Španaca, ali da nije bilo Bobija Robsona da s Barselonom 1997. osvoji trofej u ovom takmičenju, Engleska bi, takođe, čekala tri decenije.Naime, poslednji pehar u KPK koje je ugašeno samo dve sezone posle uspeha Bobija Robsona, osvojio je Haurad Kendal 1985. sa Evertonom. Zanimljivo je to što je Englez iz očaja te sezone stigao na Nou kamp.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja