REĐAJU SE SKANDALI: Interpol raspisao poternicu za zvaničnicima FIFA
Foto: Tviter

Korupcija

REĐAJU SE SKANDALI: Interpol raspisao poternicu za zvaničnicima FIFA

Fudbal -
Interpol je raspisao poternice samo nedelju dana nakon štu su vlasti u SAD pokrenule istragu o korupciji u FIFA oko izbora domaćina naredna dva Svetska prvenstva

CIRIH - Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je danas poternice za dvojicom bivših čelnika FIFA Džekom Vornerom i Nikolasom Leozom.

Vorner je bivši potpredsednik FIFA i nalazi se u Trinidadu i Tobagu, dok je nekadašnji član Izvršnog odbora Leoz trenutno u kućnom pritovoru u Paragvaju, prenela je agcnija AFP. Pored njih na listi se nalazi još četiri osobe za koje se sumnja da su umešani u podmićivanje fudbalskih funkcionera u visini od 150 miliona dolara.

Interpol je raspisao poternice samo nedelju dana nakon štu su vlasti u SAD pokrenule istragu o korupciji u FIFA oko izbora domaćina naredna dva Svetska prvenstva.

Američki mediji su objavili da je istragom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i državnog tužilaštva obuhvaćen i predsednik Međunarodne fudbalske federacije FIFA Sep Blater, koji je samo četiri dana posle reizbora iznenada podneo ostavku na tu funkciju. Portparol FBI, međutim, nije želeo da komentariše ove navode. Blater je juče podneo ostavku. Blater je pre samo četiri dana osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali je odlučio da se povuče zbog hapšenja sedmorice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.

Kako je Blater najavio, njegov naslednik ubrzo će biti poznat na novom Kongresu FIFA. "Ovoj organizaciji potrebna je rekonstrukcija. Uočio sam da nemam podršku svih za dalju saradnju, zbog čega sam zakazao nove izbore. Veoma cenim i volim FIFA i mislim da su novi izbori za dobrobit fudbala", rekao je Blater.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track