ISPOVEST VLADIMIRA CVETKOVIĆA: Arkan je spasao Zvezdu linča na Maksimiru
Foto: Zorana Jevtic

Progovorio bivši čelnik Crvene zvezde

ISPOVEST VLADIMIRA CVETKOVIĆA: Arkan je spasao Zvezdu linča na Maksimiru

Fudbal -
Cvetković je govorio i o svom hapšenju, kao i odnosu sa Draganom Džajićem

Poznato je da Dragan Džajić i Vladimir Cvetković, tandem koji je Crvenu zvezdu odveo na evropski i svetski vrh, dugo nisu u dobrim odnosima. I jedan i drugi kriju zašto su zaratili 2001. godine, a tim povodom, govoreći i o mnogo čemu drugom.Kad ste prvi put videli Džajića u tim novim zatvorskim okolnostima?- Samo jednom smo prošli jedan pored drugog. Nisu nam dali da šetamo zajedno. On je bio u drugom hodniku, samo jednom smo se u prolazu videli - rekao je Cvetković.I kako ste se tada osećali?- Ja sam s njim prekinuo 2001. i to se nije promenilo. Razlozi za to nemaju veze s fudbalom.Ni posle hapšenja niste razgovarali.- Nismo, život ide dalje. To nema nikakve veze s fudbalom. Ta priča je završena.Sestra vam je javila da je Džajić uhapšen?- Ne, javila mi je da smo ja i Džajić uhapšeni. Da ide kajron na TV, a ja još nisam bio priveden. Uključim TV i vidim.Gde ste uhapšeni?- U stanu. Došli su kod mene i kažem: „Dobro, hajde, idemo“, a oni meni da čekamo još malo. Šta čekamo? Ispostavi se snimatelje. Izlazimo i tamo dva policajca odmah - ruke na leđa. Kamere su me pratile dok su me odvodili. Posle sam saznao da su celu noć dežurali da ne pobegnem. Gde da pobegnem? Ja sam u tom trenutku već sedam godina u penziji.I šta su vam rekli? Džajić kaže da su mu skinuli lisice čim su se kamere ugasile.- Jesu. Sve je to bilo za javnost. Nikada neću zaboraviti jednog inspektora dok smo čekali saslušanje. Kaže mi: „Znam da nisi uzeo pare.“ A hapšenje i sve ovo, pitam ga. „To me ne pitaj“, odgovori. - otkrio je u intervjuu za "Nedeljnik" Cvetković.

Režirano hapšenje... Cvetković i Džajić
Režirano hapšenje... Cvetković i Džajić

Magnet za sveBOKŠIĆ I ŠUKER HTELI U ZVEZDUPostojala je priča da je po osvajanju titule šampiona Evrope u Zvezdu trebalo da dođu Šuker i Jokanović.- Za Šukera znam da je bilo dogovoreno. Njemu je Ljupko bio trener u Osijeku. Sećam se jednog detalja. Igrali smo s Hrvatima kad je na Marakani nestalo struje. Onda su Bokšić, a čini mi se da je bio i Bilić, došli kod mene u kancelariju i Bokšić je rekao - da se sve ovo nije desilo, svi bismo bili u ovom klubu.

Kakav posaoDEJO I PANČEV POTPISALI ZA PARTIZANKako ste uspeli da dovedete Savićevića kad je on već gotovo bio stavio potpis za Partizan?- Miša Slijepčević je nabavio novac. Bili su nam potrebni i on i Pančev. Čuli smo da su potpisali za Partizan, čak i da su primili nešto para. Onda je Miša otišao, Pančeva je bilo lakše nagovoriti. Slijepčević je morao u Podgoricu da usmeri Deju ka Zvezdi. Mislim da im je obezbedio reflektore na stadionu Budućnosti.

Idealan timPIKSI BI SMETAO TIMU IZ BARIJADa je Piksi ostao u Zvezdi, da li bi bila prvak Evrope?- Mislim da je ono bio idealan tim. Da je Piksi bio abnormalno velik igrač, to ne bi valjalo. Bila je to jedna vrlo čudno ukomponovana ekipa. Gledajte gol u Minhenu - Rumun oduzme loptu, doda Hrvatu, Prosinečki gurne loptu Bini, koji je bio brži od Bolta danas. Dakle, Srbin Bina centrira Makedoncu, koji daje gol.

Incident iz 1990.ARKAN NAS SPASAO NA MAKSIMIRU Sećate li se kako ste se osećali pred Maksimir 1990. godine?- Činjenica je da je tada Arkan Zvezdu spasao linča. Oni su incident pripremili unapred. Džaja i ja smo bili zarobljeni u loži. Kiselinom su isekli ogradu, nijedna vatrogasna kola na terenu nisu imala vodu. Rulja je krenula ka svlačionicama. Onda je Arkan izvadio pištolj, ispalio metak uvis, okrenuo se prema policiji, gde su većinom bili Srbi iz Like, i povikao: „Za mnom!“ On je uplašio Dinamove navijače.

Zbog navijačaSMENIO ME SLOBODAN MILOŠEVIĆJeste li upoznali Miloševića?- Imao sam jednom lični poziv, zvala me je sekretarica da dođem kod Miloševića u tri sata. Na našem stadionu prvi put se čulo „Slobo, slobodo“, ali i „Slobo, Sadame“. To je postalo ozbiljnije i on mi kaže: „Cvele, ovi vaši huligani prave haos. Skandiraju, biju... to su plaćenici“. Sad ne mogu da mu kažem da to nije kupljeno da su to mladi, krene neko i masa za njim. On kaže da su to Vukovi i da imaju snimke. Nikad me više nije pozvao. Posle nekoliko meseci sam smenjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track