(VIDEO) 7 DOŽIVOTNIH KAZNI Pre tačno 100 godina dogodila se najveća kladioničarska afera u Engleskoj
Foto: FK Mančester Junajted

Tada su najveći nameštali

(VIDEO) 7 DOŽIVOTNIH KAZNI Pre tačno 100 godina dogodila se najveća kladioničarska afera u Engleskoj

Fudbal -
Na današnji dan pre tačno 100 godina Fudbalski savez Engleske izrekao je doživotne zabrane sedmorici igrača Mančester Junajteda i Liverpula zbog dokazane umešanosti u nameštanju utakmice ta dva kluba odigrane u aprilu 1915. godine.

FS Engleske kaznio je trojicu fudbalera Junajteda Sendija Tarnbula, Artura Vejlija i Henoka Vesta, kao i četvoricu igrača Liverpula Džekija Šeldona, Tomija Milera, Boba Parsela i Toma Ferfula.

Utakmica je odigrana 2. aprila u samom finišu sezone. Junajted je bio na 18. poziciji, svega jedan bod iznad zone ispadanja. Liverpul je u tom trenutku bio 13. ekipa na tabeli bez šansi da popravi ili pokvari plasman.

"Crveni đavoli" su tu utakmicu rešili u svoju korist rezultatom 2:0, a golovi su postignuti posle smešnih reakcija fudbalera Liverpula, koji su promašili i jedanaesterac pri rezultatu 0:0.

Odmah nakon utakmice pojavile su se glasine da je utakmica nameštena, pa je FS Engleske pokrenuo istragu tokom koje su utvrđene krivice pomenute sedmorice igrača. Svi igrači su iskoristili priliku i stavili veliki novac na pobedu Junajteda.

FS Engleske je svu sedmoricu kaznio doživotnom kaznom progona iz fudbala.

Zanimljivo je međutim, da Junajtedu nisu oduzeta dva boda što je bilo i presudno da te sezone ne ispadnu u niži rang jer su prvenstvo završili sa jednim bodom prednosti u odnosu na ekipu koja je ispala.

Još zanimljivije je da je ta ekipa bila Čelsi, a upravo će ove dve ekipe u ponedeljak odmeriti snage na Old Trafordu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track