(VIDEO) LEGENDE ŽELJE GA NE ZABORAVLJAJU: Stole i danas u plavom dresu hoda ulicama Bora
Foto: FK Željezničar

Najveći navijač Plavih

(VIDEO) LEGENDE ŽELJE GA NE ZABORAVLJAJU: Stole i danas u plavom dresu hoda ulicama Bora

Fudbal -
Stole Anđelović iz Bora poznat je starijim ljubiteljima fudbala kao jedan od najvećih navijača Željezničara u istoriji ovog kluba iz Sarajeva.

To nisu zaboravile legende kluba sa Grbavice, pa je Refik Šabanadžović napravio gest vredan svake pohvale. On je Stoletu u Bor poslao poklon u vidu trenerki i dresova voljenog kluba.

"Šta da kažem. Stole je navijač Želje godinama, bio je tu još kada smo i mi igrali u Želji. Pratio nas je na svim utakmicama i u Sarajevu i širom Jugoslavije. S vremena na vreme pošaljem mu neku trenerku ili dres Željezničara. Meni to pričinjava zadovoljstvo, a i on je još uvek svim srcem uz klub. On je uvek dolazio na naše utakmice. Nedavno smo razgovarali i on kaže da u Boru i danas hoda u trenerci Željinoj, a to svi mi kojima je Željo u srcu moramo znati da cenimo", rekao je Šabanadžović za Radiosarajevo.

Anđelović je ljubiteljima fudbala ostao u sećanju po čuvenom transparentu: "Željo, volim te. Stole iz Bora".

Stole Anđelić rođen je 1955. godine u Boru. Fudbal je zavoleo od malih nogu, još u početnim razredima osnovne škole, jer kako on sam kaže tada je u Jugoslaviji bilo puno dobrih ekipa i igrao se lep i interesantan fudbal i stadioni su bili puni gledalaca. Još kao mali dečak imao je priliku da gleda prvoligaške utakmice u Boru. Posebno mu je u sećanju ostala utakmica između Bora i Željezničara, čiju je navalu tada predvodio legendarni Ivica Osim. Ta utakmica je na neki način obeležila i njegov život, jer je od tada postao veliki navijač sarajevskog prvoligaša sa Grbavice, čije je utakmice pratio i u domaćem prvenstvu i u „Željinim“ nastupima u kupu UEFA.

Početkom osamdesetih godina, sa dolaskom Ivice Osima na „kormilo“ Željezničara posle povratka iz inostranstva, Stole je bio gotovo redovan na južnoj strani stadiona "Grbavica" među najvatrenijim navijačima sarajevskih plavih. Sem Osima za koga kaže da je veliki gospodin i sa kojim je postao i lični prijatelj, upoznao je i mnoge druge velike igrače koji su obeležili istoriju njegovog voljenog kluba kao što su Josip Katalinski, golman Vasilije „Čiko“ Radović, Drago „Miša“ Smajilović, a od mlađih igrača Baždarevića, Čapljića, Šabanadžovića, Radmila Mihajlovića.

Posle raspada Jugoslavije, Stole je samo dva puta bio na Grbavici gde je prisustvovao utakmici između Željezničara i Kozare (2012.godine), kada je proslavljena „dupla kruna“ u BIH, i protiv Leotara 2013. godine kada je osvojena titula prvaka BIH. Kako kaže u Sarajevu je lepo prihvaćen jer ga se mnogi navijači sećaju iz nekih lepših i srećnijih vremena kada su zajedno bodrili svoje ljubimce.

Stole stalno šalje istu poruku svim navijačima i ljubiteljima fudbala: "Volite i bodrite svoj klub, ali nemojte mrzeti protivnike. Nasilje na sportskim terenima tera sa stadiona prave ljubitelje sporta i time nanosi veliku štetu klubovima koje volite."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track