DRŽAVNICI U DRESOVIMA: Putin navija za Zenit, a Obama voli Vest Hem!

Aleksandar Vučić nije jedini navijač

DRŽAVNICI U DRESOVIMA: Putin navija za Zenit, a Obama voli Vest Hem!

Fudbal -
Angela Merkel navija za Borusiju Dortmund, ali prva ljubav joj je ipak Energi Kotbus. Dejvid Kameron voli Aston Vilu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ne krije da je pola života proveo uz Crvenu zvezdu na Marakani i na njenim gostovanjima širom Evrope. A za koga navijaju ostali državnici - premijeri i predsednici zemalja?Neki su potpuno „operisani“ od sporta, kao što je kod nas bio bivši predsednik Slobodan Milošević, dok je većina često uz voljeni klub u loži stadiona. Neki čak i aktivno učestvuju u rešavanju problema kluba, ali to vešto kriju zbog strogih propisa FIFA i UEFA, koji zabranjuju mešanje politike u sport.

Vladimir Putin, predsednik Rusije – Zenit Predsednik Ruske Federacije strastveni je navijač Fudbalskog kluba Zenit iz Sankt Peterburga. Štaviše, Putin vrlo aktivno učestvuje u dešavanjima u ovom klubu, na primer uključio se kad je bilo reči o visini primanja Brazilca Hulka pre nekoliko godina, ali se nikad nije direktno mešao u rad Zenita jer bi to bilo protivno propisima UEFA. Čak je postojala ideja da se novi stadion, koji bi trebalo da bude otvoren sledeće godine, zove po njemu.

Barak Obama, predsednik SAD - Vest Hem Sestra predsednika SAD živela je u istočnom Londonu i cela njena familija navija za Vest Hem, a kad je Obama svojevremeno došao da ih poseti, bio je oduševljen ovim klubom i nastavio je da ga podržava. „Čekićari“, koji se ove sezone bore za plasman u Ligu šampiona, tako mogu da se podiče da jedan od najmoćnijih ljudi na planeti navija za njih i pevuši himnu „I‘m Forever Blowing Bubbles“!

Angela Merkel, prva žena Nemačke - Energi Kotbus Najmoćnija žena na svetu najveće simpatije gaji prema Borusiji Dortmund. Kad su u finalu Lige šampiona 2013. godine u Londonu igrali „milioneri“ i minhenski Bajern, ona je izjavila da je ponosna što će jedan tim iz Nemačke biti šampion Evrope, a za sebe je rekla da će biti „neutralni posmatrač“. Ipak, kad se priča o njenom navijačkom opredeljenju, možda je najlakše reći da je naklonjena Kotbusu, čiji je počasni član.

Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije - Aston Vila Čuveni predsednik Vile sir Vilijam Dagdejl, koji je na čelu kluba bio od 1975 do 1982. godine, zapravo je ujak današnjeg premijera Velike Britanije, koji ga je vodio na sve utakmice. Prema sopstvenom priznanju, Kameron se definitivno opredelio za ovaj klub nakon finala KEŠ 1982, kad je savladan minhenski Bajern. Inače, Kameron je prošle godine na jednom skupu izjavio da navija za Vest Hem, a onda rekao da je napravio lapsus i da su ga zbunile iste boje dresova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track