TITULA IM MOŽDA PRESEDNE: Lesterovo finansijsko poslovanje pod istragom
Foto: Reuters

Pravila, pravila

TITULA IM MOŽDA PRESEDNE: Lesterovo finansijsko poslovanje pod istragom

Fudbal -

Lester Siti je na korak od osvajanja titule u Premijer ligi, ali bi sve moglo da ugrozi sumnjivo poslovanje tog fudbalskog kluba.

Premijer liga istražuje ugovore iz sezone 2013/2014, kada je Lester izborio plasman među englesku elitu. Sumnja se u kršenje pravila UEFA finansijskog fer-pleja, zbog čega su mnogi evropski klubovi izbacivani iz kontinentalnih takmičenjaili su kao Mančester Siti i PSŽ, finansijski kažnjeni.

Lester je 2010. godine preuzeo tajlandski milijarder Vičai Srivadhanaprabha, preko kompanije King Pauer, koja je u klub od tada uložila više od 100 miliona evra.

Glavna tačka spornih ugovora je sponzorski sporazum sa kompanijom Trestelar, vredan 13,7 miliona evra, koji je odmah prodat kompaniji King Pauer, sadašnjem vlasniku kluba, što je rezultiralo smanjenjem dugovanja.

Te sezone Lester je kupio glavnog kandidata za najboljeg igrača tekuće sezone Rijada Mahreza, a na platnom spisku su bile i ostale aktuelne zvezde, golman Kasper Šmajhel, kapiten Ves Morgan, najbolji strelac Džejmi Vardi...

Lester je tada na plate igrače trošio 36 miliona funti, pet više od kompletnih prihoda kluba. To mu je pomoglo da izbegne kršenje FFF, ali je prema propisima zabranjeno da se gubici smanjuju tako što vlasnik uplati klubu novac preko treće firme ili sponzorskog ugovora.

Zbog toga je Lester pod istragom koja bi mogla da mu ugrozi istorijski plasman u Ligu šampiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track