Legija Huligans: Najodaniji i najbrojniji navijači u Holandiji

Navijački kutak (5)

Legija Huligans: Najodaniji i najbrojniji navijači u Holandiji

Fudbal -

Ogromnu popularnost stekli su još 1963, kad su iz svoje luke sa dva broda, na kojima je bilo ukrcano oko 3.000 članova Legije, otišli u Lisabon, na utakmicu s Benfikom

Pristalice Fejenorda su, prema oceni objektivnih navijača u Holandiji, najodanija i najbrojnija grupa na tribini u zemlji „lala“. Ogromnu popularnost stekli su još 1963, kad su iz svoje luke sa dva broda, na kojima je bilo ukrcano oko 3.000 članova Legije, otišli u Lisabon, na utakmicu s Benfikom.Na De kajpu (što znači „tiganj“) uvek je prisutno 40.000 gledalaca, bez obzira na ime rivala, a prilikom proslava trofeja u gradu se nađe i do 250.000 odanih De Trots van Zuida (Ponosa juga). Prvi su još 1974. godine ratovali na ulicama s navijačima Totenhema, da bi se kulminacija desila 30. novembra 2006, na utakmici u Nansiju. Zbog nereda tokom utakmice, naredne godine bili su eliminisani iz svih UEFA takmičenja, što će se godinu dana kasnije dogoditi i Partizanu.D. P.

Tribina- Grupe: Legija, SCF Huligans, F-sajd...- Rivali: Sparta, Ajaks, PSV, Ado den Hag, Tvente, Venlo, Totenhem, Roma, Ujpešt...- Prijateljstva: Ekscelzior Roterdam- Politička opredeljenost: Oblast Roterdama je desno orijentisana, za razliku od Amsterdama, koji je liberalan i naklonjen levici.- Koreografija: Česta pojava.- Incidenti: Brojne tuče sa smrtnim ishodom u vlastitim i protivničkim redovima. Poslednji sukobi s navijačima Rome 2015. i Rijeke ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track